buitenland

‘Kerkterrorist Petitjean was werkzaam op luchthaven Chambéry’

Door Elif Isitman - 29 juli 2016

Een van de terroristen die dinsdag een priester in het Franse dorp Saint-Étienne-du-Rouvray vermoordden, was eerder werkzaam op een Frans vliegveld. Abdel Malik Petitjean kwam ‘moeiteloos’ door de security-check heen voordat hij aan de slag ging als bagagemedewerker op de Chambéry-luchthaven in de Franse regio Savoie.

Abdel Malik Petitjean had tot drie maanden geleden een fulltime baan op het vliegveld, meldt de lokale Franse krant Le Dauphine.

Terrorist werkte in het bagagegedeelte van vliegveld

Het vliegveld van Chambéry wordt jaarlijks door meer dan 250.000 passagiers gebruikt. Petitjean werkte bij de bagage-afdeling. Hij begon in december met de baan. De 19-jarige extremist slaagde kort daarvoor voor zijn eindexamen aan een middelbare school vlakbij de plaats Aix-les-Bains, waar hij woonde.

Na de verschillende aanslagen in Parijs zijn ook de veiligheidsscreenings aangescherpt. Maar toch wist Petitjean volgens bronnen dichtbij het vliegveld moeiteloos door de psychologische tests en de politie-check te gekomen die nodig zijn om bij Franse vliegvelden aan de slag te kunnen. Hij nam in april ontslag, en werd in juni onderschept door Turkse veiligheidsdiensten toen hij op weg was naar het Syrische ‘kalifaat’ van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Het lijkt een trend te zijn: ook in België werd na de aanslagen in Brussel bekend dat een van de terroristen, Najim Laachraoui bij het vliegveld Zaventem (een van de doelwitten van de aanslagen) had gewerkt. Ook hij werkte in het gedeelte van het vliegveld waarin de bagage werd afgehandeld. Later kwam naar buiten dat op datzelfde vliegveld minstens vijftig sympathisanten van IS werkzaam waren.

Frankrijk erkent fouten

De Franse regering gaf vrijdag toe dat er ernstige fouten zijn gemaakt voorafgaande aan de aanslag van afgelopen dinsdag. Vorige week vrijdag kregen de Franse autoriteiten van een buitenlandse macht een waarschuwing dat Petitjean terug in het land was en dat hij een mogelijke aanslag voorbereidde. Op basis van die informatie besloot de terreurbestrijding een bericht naar alle politie-eenheden in het land te sturen, met bijgevoegd een afbeelding van de man.

Vrijdagochtend verscheen er opnieuw een IS-video waarin Petitjean oproept tot aanvallen op het westen. Een dag eerder kwam al een video uit waarin hij met zijn handlanger Abdel Kermiche, die mede-verantwoordelijk was voor de gijzeling in de kerk en de brute moord op de priester, zijn trouw zweert aan de terreurgroep.

De Franse premier Manuel Valls sprak na de aanslag van ‘een mislukking, die we moeten erkennen’. Hij benadrukte wel dat het ‘te ver’ ging om alle schuld daarvan op de rechters te schuiven. Ook zei hij open te staan voor het idee om de buitenlandse financiering van moskeeën in Frankrijk stop te zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.