buitenland

‘Ook Syrische vluchtelingen worden gestraft voor kritiek Erdogan’

Door Elif Isitman - 28 juli 2016

De Turkse zuivering van het staatsapparaat en de media gaat onverminderd door. Meer dan 100 mediaorganisaties werden woensdag gesloten, en er is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor nog eens tientallen journalisten. Degene die kritiek leveren op de Turkse regering worden gestraft.

Dat principe geldt niet alleen voor de eigen burgers, journalisten en ambtenaren. Ook Syrische vluchtelingen die commentaar hebben op het regime van de Turks president Recep Tayyip Erdogan, kunnen hiervoor worden gestraft.

Kritische vluchtelingen moeten het land uit

Zo meldt Le Monde dat tenminste zeven Syriërs die zich in de pers of op sociale media kritisch hebben uitgelaten over Erdogan, een uitzettingsbevel hebben gekregen. De vluchtelingen krijgen vier dagen om het land te verlaten. ‘De Turkse gastvrijheid kent zijn grenzen,’ aldus de krant.

Volgens Erdogan zit de  islamitische prediker Fethullah Gulen achter de mislukte staatsgreep. De zuivering is formeel gericht op volgers van Gulen, maar tast tegelijkertijd ook andere tegenstanders van Erdogan aan.

Ondertussen jaagt de regering nog altijd op de coupplegers. In de heuvels van Marmaris zoeken Turkse speciale troepen naar een groep van 11 commando’s die ervan worden verdacht Erdogan gevangen te hebben willen nemen of te doden tijdens de avond van de mislukte coup. De Turkse president was op dat moment op vakantie in de badplaats.

Raad van Europa maakt zich zorgen

Donderdag leidt Erdogan een vergadering van de Turkse militaire raad, nadat hij vorige week aankondigde dat het leger een drastische verandering zal ondergaan. Volgens ramingen van de regering zelf, heeft ongeveer 1.5 procent van het leger deelgenomen aan de coup.

De Raad van Europa heeft haar zorgen geuit over de ontwikkelingen in Turkije. Het zuiveren van de rechterlijke macht en de media tast onafhankelijke besluitvorming en berichtgeving aan, vindt de Raad. Het feit dat Erdogan speelt met het idee om de doodstraf opnieuw in te voeren, brengen een mogelijk Turks lidmaatschap van de EU in gevaar, waarschuwt de Raad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.