buitenland

Presidentsverkiezing in Oostenrijk moet over

Door Tom Reijner - 01 juli 2016

De Oostenrijkse presidentsverkiezing moet worden herhaald omdat er onregelmatigheden zijn geconstateerd bij het tellen van de stemmen.

Er moet in heel het land opnieuw worden gestemd, heeft het Constitutionele Hof vrijdag besloten. ‘De beslissing maakt niemand tot verliezer of winnaar,’ zei de voorzitter van het grondwettelijk hof, Gerhart Holzinger. ‘Het oordeel dient ertoe het vertrouwen in de rechtsstaat en de democratie te versterken.’

De verkiezing was aangevochten door de populistische partij FPÖ. De verkiezing in mei was met nipt verschil gewonnen door Alexander van der Bellen, de onafhankelijke kandidaat die steun kreeg van de Groenen. FPÖ-kandidaat Norbert Hofer had het nakijken. Maar volgens de partij was zowel het stemmen als het tellen niet volgens de regels verlopen.

De voorzitter van de FPÖ, Heinz-Christian Strache, reageert opgetogen:

Getuigen

Na de tellingen bleek Van der Bellen 30.863 meer stemmen te hebben dan zijn concurrent, op een totaal aantal stemmen van 4.5 miljoen. Vooral bij de stemmen die per post werden opgestuurd, zo’n 750.000, had de linkse kandidaat een opvallend grote voorsprong. Negentig getuigen vanuit het hele politieke spectrum stonden vorige week tegenover de Oostenrijkse rechter om te praten over de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen. Ze gaven toe dat er bij de tellingen van alles was misgegaan.

Onregelmatigheden bij het tellen en stemmen: hoe verkiezingen Oostenrijk uitliepen op schertsvertoning

Zo werd in veel kiesdistricten bewust te vroeg begonnen met het tellen van de briefstemmen, iets wat veelal met toestemming van alle bijzitters gebeurde. Door de grote tijdsdruk konden de waarnemers niet anders, zeggen ze.
Ook was de telling onnauwkeurig en raakten stemenveloppen kwijt, iets waarover een getuige uit het kiesdistrict Wenen zei dat dit simpelweg niet te voorkomen viel. Toch ondertekenden de aanwezigen een verklaring dat alles correct was verlopen.

Als Hofer alsnog wordt gekozen, is hij de eerste politicus van FPÖ die het schopt tot een dergelijk hoog ambt. De nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden in september of oktober. De huidige president Heinz Fischer zal tot die tijd worden vervangen door drie parlementsleden, onder wie Hofer zelf, schrijft de BBC.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.