buitenland

Orban jubelt na top: NAVO luistert naar ons over migratie

11 juli 2016

De Hongaarse premier Viktor Orbán  is met een goed gemoed teruggekeerd van de tweedaagse NAVO-top in Warschau. Hij heeft gemerkt dat het bondgenootschap zijn aanpak van de illegale migratie ondersteunt.

Het was Orbáns doel om de NAVO te betrekken bij de ‘Europese pogingen om illegale migratie tegen te gaan’ en daar zijn we in geslaagd, jubelt de premier.

Bewaken van de buitengrenzen

‘We hebben de NAVO overtuigd (…). We hebben duidelijk gemaakt dat de buitengrenzen moeten worden bewaakt, en dat de ongecontroleerde influx van migranten niet alleen een risico inhoudt voor burgers maar ook voor de militaire veiligheid,’ zei hij na afloop van de top, schrijft Hungary TodayHet transatlantisch bondgenootschap zou hebben ingezien dat het stoppen van de migratiestroom ook in zijn belang is.

Orbán zegt dat de NAVO bepaalde ‘mogelijkheden zal mobiliseren’, vooral om de zeegrenzen te beschermen. Op de laatste dag van de top in de Poolse hoofdstad deed secretaris-generaal Jens Stoltenberg een nieuw project uit de doeken. Het bestaat volgens EUobserver uit het sturen van NAVO-oorlogsschepen richting Libië – en mogelijk zelfs drones – om de EU te helpen bij het tegengaan van migratie en mensensmokkelaars. Ook moet zo de terreurdreiging worden ingedamd. In februari besloot de NAVO al tot de inzet van marineschepen in de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije.

Referendum over migrantenquotum

Hongarije heeft tijdens de migratiecrisis voortdurend gehamerd op scherpe controle van de buitengrenzen van de Schengenzone. Omdat er vanuit Griekenland maar mensen over de Balkan bleven trekken, besloten de Hongaren dan maar een grenshek te bouwen, waarna de stroom afboog naar bijvoorbeeld Slovenië.

De kruitdampen van het Brexit-referendum zijn nog niet opgetrokken of een nieuw offensief tegen het Brusselse establishment dient zich aan. Het Oostenrijks-Hongaars herfstoffensief gaat Europa herschikken, schrijft blogger László Marácz
2016-06-29 08:01:57 epa05397202 Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives at the start of the second day of the European Council meeting in Brussels, Belgium, 29 June 2016. EU leaders met on 28 June for the first time since the British referendum, in which 51.9 percent voted to leave the European Union. EPA/OLIVIER HOSLET

Orbán heeft zich verder altijd flink verzet tegen de migratiepolitiek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en ‘Brussel’. Op 2 oktober mogen de Hongaren naar de stembus om zich in een referendum uit te spreken over het migrantenquotum, dat door de Hongaarse premier wordt verfoeid.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.