buitenland

Orbán prijst Donald Trump en zijn plannen de hemel in

Door Tom Reijner - 27 juli 2016

De Hongaarse premier Viktor Orbán laat weer eens luid en duidelijk van zich horen. In de aanloop naar zijn referendum over migratie spreekt hij zich uit voor de plannen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Hongarije heeft helemaal geen behoefte aan migranten, zei Orbán tijdens een persconferentie in Boedapest met de Oostenrijkse kanselier Christian Kern.

‘Niet het medicijn, maar het gif’

‘Voor ons is migratie geen oplossing, maar een probleem. Niet het medicijn, maar gif. We hebben ze niet nodig.’ Elke migrant vormt volgens de Hongaarse leider een risico voor terrorisme. ‘Er is dus geen reden voor een gemeenschappelijk EU-migratiebeleid: wie migranten nodig heeft, kan hen binnenlaten. Maar dring hen niet aan ons op.’

De Hongaarse premier is altijd fel tegenstander geweest van de verplichte verdeling van migranten over de 28 lidstaten van de Unie. Samen met Slowakije, Tsjechië en Polen – de zogenoemde Visegrad-groep – keert hij zich tegen het ‘dictaat’ van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zijn opmerkingen komen na de brute moord door twee IS-terroristen op een bejaarde priester in Frankrijk.

Orban ziet niets in Clinton

Onderwijl sprak hij ook zijn voorkeur uit voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Zijn plannen voor het Amerikaanse buitenlandbeleid zijn van ‘vitaal belang’ voor Hongarije, terwijl het buitenlandse beleid van de Democraten slecht is voor Europa is, ‘en dodelijk voor Hongarije’. Van de Democratische kandidaat Hillary Clinton valt dus wat Orbán betreft weinig heil te verwachten.

Trump wil, als hij in november wordt verkozen, onder meer een anti-migratiemuur op de grens met Mexico, en een voorlopige ban op moslims die naar de Verenigde Staten willen reizen. Maar de Republikein heeft onlangs ook gezegd dat Amerika NAVO-lidstaten niet meer als vanzelfsprekend hoeft te verdedigen – ook Hongarije maakt deel uit van het transatlantisch bondgenootschap. Turkije en Rusland moeten vooral met rust worden gelaten, en de eigen troepenmacht wordt flink verkleind. Het Amerika van Donald Trump zou dus een veel kleinere rol spelen in de wereld.

Amerika moet ‘eerst maar eens zijn eigen zooi opruimen’. Zo ziet de ‘Amerika eerst’-wereld van Trump eruit >
2016-07-20 00:00:00 CLEVELAND, OH - JULY 20: Delegates hold up signs that read "Make America First Again" during the opening of the third day of the Republican National Convention on July 20, 2016 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. Republican presidential candidate Donald Trump received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Cleveland, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Republican National Convention kicked off on July 18.   Joe Raedle/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.