#Brexit

Boris Johnson wilde ‘geheime deal’ met Theresa May

Door Tom Reijner - 01 juli 2016

Boris Johnson gaf onverwacht te kennen niet in de race te zijn voor het leiderschap van de Conservatieven, en dus op dit moment niet het premierschap te ambiëren. Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May is daarmee de favoriet om de strijd te winnen.

Dat blijkt ook uit het feit dat ze een dag na haar aankondiging steeds meer steun weet te vergaren. Ze heeft in elk geval al een prominente krant achter zich gekregen.

Wie wordt de nieuwe leider bij de Conservatieven en daarmee mogelijk de Britse premier? Dit zijn de kandidaten >
brittenconservatieven

Brexit

The Daily Mail schrijft in een commentaar dat zij de enige is van de vijf Conservatieve kandidaten die geschikt is voor de job. ‘Ze heeft de juiste kwaliteiten, het statuur en de ervaring om de partij en het land te verenigen,’ aldus de Britse tabloid, die tijdens de campagne in de aanloop naar het EU-referendum een sterk pro-Brexit-geluid liet horen.

De Conservatieve partij van premier David Cameron verkeert na zijn aangekondigde vertrek en de Brexit in chaos. The Daily Mail vindt dat May zelf gelijkenissen vertoont met oud-premier Margaret Thatcher – iemand die dus in staat moet worden geacht om eens goed orde op zaken te stellen. Ook de ministers Michael Fallon (Defensie) en Patrick McLoughlin (Transport) hebben zich loyaal verklaard aan May.

Akkoordje

Intussen is nog altijd onduidelijk waarom Boris Johnson – toch de grote roerganger in het Brexitkamp – zich tegen de verwachtingen in niet kandidaat heeft gesteld. The Times, een andere Britse krant, denkt te weten wat er gaande is. De flamboyante oud-burgemeester van Londen zou het op een akkoordje hebben gegooid met May. Hij zegde haar toe zich terug te trekken uit de race.

Maar dan moest May wel verzekeren dat zij nog voor de verkiezingen in 2020 opstapt. De thans gedoodverfde favoriet voor het Tory-leiderschap zou het voorstel van de hand hebben gewezen, en elke ontmoeting onder vier ogen met Johnson hebben afgewezen, aldus The Times. May zou de deal hebben vernomen van medewerkers van Johnson.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.