#Brexit

Razende Timmermans trekt van leer tegen critici Juncker

Door Tom Reijner - 06 juli 2016

Onder luid gejoel van meerdere EU-parlementariërs heeft Frans Timmermans zijn baas Jean-Claude Juncker verdedigd. In een tirade richting hen die het EU-project ondermijnen, laakte hij de aanvallen op de Luxemburger.

Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, noemde de aanvallen ‘politiek zwak, moreel aanvechtbaar en intellectueel lui’.

‘Als er iemand naar jullie luistert is het Juncker. Hij verdient het respect van het parlement. Als het serieus wordt recht hij zijn rug en gaat aan het werk.’  Timmermans voegde daaraan toe dat ‘Juncker nooit wegloopt’. ‘Dat is wat hem onderscheidt van (de vertrekkende UKIP-leider) Nigel Farage en anderen die de EU bekritiseren.’

Het onbehagen over de Europese Unie waart als een spook door Europa. Afshin Ellian doet daarom een oproep aan Timmermans: durf uw geliefde Unie uit te kleden!
timmermans2

Op emotionele toon

Hij sprak in Straatsburg tijdens een debat in het parlement over het werkprogramma van de commissie voor de komende jaren. Tijdens zijn speech werd Timmermans steeds feller en bozer. ‘Politiek is geen spelletje. Kijk naar wat er in het Verenigd Koninkrijk is gebeurd,’ refereerde hij aan de nasleep van de Brexit – de uitkomst van het Britse EU-referendum op 23 juni.

Toen aanhangers van UKIP en andere eurosceptici Timmermans begonnen uit te jouwen, reageerde de vicevoorzitter dat ‘schreeuwen naar mij uw positie niet sterker maakt’. Hij las het parlement op emotionele toon de les over het ‘Europese project’. ‘Laat je nooit intimideren door schreeuwen en beledigingen. Loop niet weg en blijf luisteren naar wat er leeft onder de kiezers. Hoewel er na afloop van zijn tirade veel boegeroep te horen viel, was er ook applaus te horen. Eerder deze week zei Timmermans in Nieuwsuur dat ‘politici de EU dienen te omarmen‘.

Kritiek

Op Juncker en andere EU-leiders als Martin Schulz is na de Brexit steeds meer kritiek te horen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou genoeg van hem hebben, en op zoek zijn naar een opvolger. Volgens een – anoniem gebleven – Duitse minister vond ze zijn reactie op de uitkomst van het Britse referendum ‘erg schadelijk’.

Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble plaatste dit weekeinde een aanval op de Europese Commissie. ‘De huidige Europese Unie moet verder afbouwen dan verder verdiepen. Dat is nu het enige antwoord op de onvrede onder de burgers. Europese crises moeten in de toekomst sneller worden aangepakt door de nationale regeringen onderling,’ aldus Schaüble in een interview met Welt am Sonntag.

Vandaag werd bekend dat ook Merkels CDU genoeg heeft van de voorzitter van Europees Parlement Martin Schulz. De Duitser, prominent lid van coalitiepartner SPD, zou in toenemende mate irritatie opwekken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.