buitenland

Sarkozy vecht toch weer voor Frans presidentschap

Door Bauke Schram - 03 juli 2016

Nicolas Sarkozy stelt zich opnieuw verkiesbaar als president van Frankrijk. Dat heeft hij tijdens de conventie van zijn partij Les Republicains aangekondigd.

Naar verwachting neemt de centrum-rechtse politicus het op tegen de huidige president François Hollande en de radicaal-rechtse Marine Le Pen.

Politieke strijd

Van 2007 tot 2012 bezette Sarkozy het presidentsambt. Hij verloor de verkiezingen in 2012 van Hollande. Daarna gaf hij in eerste instantie aan zich terug te trekken uit de politiek, maar werd in 2014 verkozen tot voorzitter van de oppositiepartij.

Nu doet de 61-jarige politicus er dus een schepje boven op: hij wil weer president worden. ‘Deze nationale conventie zal mijn laatste zijn als voorzitter van Les Republicains,’ zei Sarkozy op zaterdag. ‘Als “rechts” de strijd aangaat, heeft het een groot aantal linkse en extreemrechtse tegenstanders.’

Sarkozy zal het naar verwachting niet makkelijk krijgen tijdens de verkiezingen. Eerst moet hij zelfs door de voorverkiezingen heen komen en dertien andere Republicains-politici hebben hun kandidatuur aangekondigd. De grootste tegenstander van Sarkozy in november, tijdens de voorverkiezingen, is oud-premier Alain Juppe.

Populisme

De 70-jarige Juppe stond de afgelopen maandag bekend als ‘de verlosser van Frankrijk’. Toch won Sarkozy de laatste tijd aan populariteit en zou hij best wel eens de presidentskandidaat van centrum-links kunnen worden. Daarmee is de strijd echter nog niet gestreden.

Hoewel Sarkozy het in de peilingen van de huidige president Hollande lijkt te winnen, is er sprake van populariteit onder populistische en eurosceptische partijen in Frankrijk. De leider van Front National, Marine Le Pen zou wel eens roet in het eten van de oud-president kunnen gooien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.