#Turkije

Stap te ver: Erdogan mag Duitse Turken niet live toespreken bij demonstratie

31 juli 2016

Zo’n 20.000 Turkse Duitsers zijn zondag samengekomen in Keulen, om hun steun voor het Turkse regime te uiten. De Turkse president Recep Tayyip Erodgan was van plan de menigte per livestream toe te spreken, maar het Duitse grondwettelijke hof stak daar een stokje voor.

Een enorme pro-Erdogan demonstratie onder de noemer ‘Ja tegen de democratie, nee tegen de coup’, begon om half 3 s’ middags in de Keulse binnenstad. Naar verwachting komen er meer dan 20.000 Turkse Duitsers op af.

Erdogan op een groot scherm, die zijn ‘aanhangers’ toespreekt
Turks-Duitse politici zullen er spreken, net als de Turkse minister van Sport, zegt politiechef Jürgen Matthies. De organisatie probeerden zelfs een live-verbinding met Turkije te leggen, zodat ook president Erdogan zijn ‘aanhangers’ kon toespreken per video.

Daar is het Duitse hof het niet mee eens. Een lagere rechtbank bepaalde zaterdag dat het uitzenden van beelden met buitenlandse politici niet verenigbaar is met het demonstratierecht in Duitsland. Nadat de Turkse organisator in beroep ging, sprak het Duitse hof zich in dezelfde termen uit.

Niet alleen Erdogan is nu verbannen van de demonstratie, ook voor andere politici in Turkije geldt het videoverbod. De regering van Erdogan reageert boos: een woordvoerder van Erdogan noemt het rechterlijke besluit een aanval op de democratie en de vrijheid van meningsuiting.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier riep de Turkse gemeenschap in Duitsland op tot kalmte. ‘Binnenlandse politieke spanningen van Turkije naar Duitsland brengen en mensen met andere politieke overtuigingen intimideren, dat gaat niet’, zei Steinmeier tegen Süddeutsche Zeitung.

Tegendemonstraties en enorme politie-inzet
Er zijn zorgen over de veiligheidssituatie zondag, omdat er ook verscheidene tegendemonstraties worden gehouden. Zo is ook de rechts-populistische, anti-islamgroep Pro NRW met honderden mensen de straat op gegaan.

De politiekorpschef van Keulen heeft maatregelen aangekondigd om rellen tijdens de demonstraties te voorkomen. Politieagenten uit naburige provincies zijn ingeschakeld om met 2.300 man de demonstratie te kunnen handhaven. Ook worden zoveel mogelijk Turks-Duitse politiemensen ingezet, om de communicatie te versoepelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.