buitenland

Beveiliging door heel Europa aangescherpt na aanslag Nice

15 juli 2016

Meerdere Europese landen hebben de controles aan de grens met Frankrijk verstevigd. Als gevolg van de aanslag in Nice van donderdagavond, waarbij 84 mensen omkwamen, worden door heel Europa de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

‘Het spreekt vanzelf dat we gedurende de komende week nauw overleg hebben over de veiligheidsmaatregelen tijdens de Vierdaagse,’ zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Korpschef Erik Akerboom voegt daaraan toe ‘dat voor ieder evenement deze zomer wordt bekeken of extra maatregelen nodig zijn’.

Scherpe controles bij Frans-Duitse grens

De Duitse bondspolitie heeft aangegeven dat de controles bij de Frans-Duitse snelwegovergang zullen worden versterkt.  Niet alleen de snelwegen zijn doelwit van de strengere controles, ook luchthavens en treinstations zijn onderhevig aan een verscherping van de veiligheidsmaatregelen.

Ook in Italië wordt de grens met Frankrijk strenger beveiligd, meldt minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano. Het gaat daarbij om drie grensposten en een spoorlijn in de buurt van Ventimiglia, een plaats ten oosten van Nice.

Franse noodtoestand wordt  verlengd

Alle Duitse veiligheidsmaatregelen zullen worden genomen in overeenstemming met de Franse autoriteiten. De Franse regering zelf heeft de noodtoestand in het land met drie maanden verlengd. Die was in het leven geroepen na de ernstige aanslagen in Parijs in november vorig jaar. Donderdagavond nog liet president François Hollande weten dat de noodtoestand per 26 juli zou worden opgeheven.

Het vakantieverkeer dat richting Spanje is vertrokken, ondervindt hinder van strengere controles. Bij de grens van Frankrijk met Spanje staan veel reizigers in de file. Zo is de wachttijd bij de Zuid-Franse plaats Perpignan, een belangrijke grensovergang, inmiddels opgelopen tot vier uur, meldt de ANWB.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.