buitenland

‘Telefoontje vlak voor aanslag’: wat weten we over Ansbach?

Door Tom Reijner - 25 juli 2016

Er is nog altijd veel onduidelijk over de zelfmoordaanslag bij een muziekfestival in het Duitse Ansbach zondagavond. Wat weten we tot dusver?

  • De 27-jarige Syriër, die zich zondagavond met een rugzakbom opblies in het Beierse stadje Ansbach, had kort voor zijn aanslag nog kort telefonisch contact met iemand. De recherche probeert de achterhalen met wie de man sprak, schrijft de krant Bild.
  • De dader was twee jaar geleden naar Duitsland gekomen. Hij was vanwege een drugsdelict een bekende van de politie. Zijn asielaanvraag werd afgewezen en uitzetting dreigde, maar hij mocht tijdelijk in Duitsland blijven vanwege de onveilige situatie in zijn land van herkomst. Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zou de man worden uitgezet naar Bulgarije.
  • De Syriër probeerde een drukbezocht openluchtmuziekfestival binnen te komen. Maar dat lukte niet zonder toegangsbewijs. Hij blies zich toen bij een wijnrestaurant in de oude stad, rond 22.00 uur.
  • De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Hermann gaat er vanuit dat de bomaanslag een islamitische terreuractie is geweest. De terrorist droeg een rugzak met daarin explosieven. Volgens de politie was de rugzak ook gevuld met scherpe metalen objecten, die volgens Hermann erop wijzen dat de dader zoveel mogelijk mensen wilde verwonden. De minister sluit niet uit dat Islamitische Staat erachter zit.
  • Twaalf mensen raakten gewond. Drie van hen liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.
  • Duitsland beleeft een golf van geweld sinds maandag 18 juli, toen een zeventienjarige Afghaanse of Pakistaanse migrant met een mes en een bijl in een trein naar Würzburg op reizigers inhakte. Bij dit incident vielen vijf gewonden en werd de dader door de politie doodgeschoten. Hij claimde onder meer op sociale media voor Islamitische Staat op pad te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.