buitenland

Terroristen klagen over ‘streng regime’ in Vught

Door Bauke Schram - 07 juli 2016

Terroristen die in Nederland zitten opgesloten vinden dat er een ‘veel te streng regime’ heerst in de gevangenis in Vught. De gedetineerden zijn zelfs met een manifest vol klachten en suggesties naar buiten gekomen.

Daarover bericht het AD op donderdag. Het manifest, een ‘aanklacht tegen de terroristenfabriek’ beweren de gevangenen dat zij in onmenselijke omstandigheden zijn opgesloten. ‘Het regime is zo sober dat het niet veel beter is dan een isolatiestrafcel,’ aldus de jihadisten.

Het gaat om de gevangenis in Vught waar de gedetineerde terroristen en andere extremisten zitten opgesloten. Volgens het ministerie van Justitie bepaalde in 2006 dat terroristen en terreurverdachten hun eigen gevangenis moesten krijgen. Volgens de inmiddels failliete gedetineerdenbelangenvereniging EORG behoorden terroristen namelijk niet in de extra beveiligde inrichting.

Regime

In Vught werd de ‘terroristengevangenis’ opgezet. Daar worden de jihadisten naar eigen zeggen dagelijks meerdere keren gefouilleerd. Daarnaast zijn zij niet blij met de camera’s die op veel plekken in de gevangenis hangen. De gedetineerden zouden dit al meerdere keren hebben aangekaart met het gevangenispersoneel.

Het manifest van de terroristen zou door ‘een menselijke fout’ naar buiten zijn gebracht. De instelling in Vught wilde namelijk in eerste instantie voorkomen dat het document werd verstuurd. De advocaat van een groot deel van de gevangenen geeft aan dat er ‘constructieve gesprekken gaande zijn over de inhoud van het regime’ met het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.