#Turkije

Turkije ruziet met Amerika om ‘rol in coup’

17 juli 2016

De Turkse regering wijst na de mislukte coup met een beschuldigende vinger naar Amerika, waar Erdogans aartsvijand Fethullah Gülen verblijft. Om de druk te verhogen, sloten de Turken de belangrijke luchtbasis Incirlik tijdelijk.

Het officiële standpunt van de Turkse regering is dat Erdogans aartsrivaal Fethullah Gülen verantwoordelijk is voor de coup, hoewel Gülen dat ten stelligste ontkent. De uit Turkije gevluchte geestelijke verblijft in Amerika en de Amerikaanse regering weigert hem uit te leveren.

‘Elk land dat Gülen steunt voert oorlog met Turkije’
Dat leidt tot frustratie bij de Turken. ‘Elk land dat achter hem staat is geen vriend van Turkije, en voert zelfs een serieuze oorlog met Turkije,’ reageerde de Turkse premier Binali Yildirim zaterdag. President Recep Tayyip Erdogan deed op tv een oproep aan Obama. ‘Na de couppoging vraag ik je nogmaals: lever deze man uit.’

De minister van Sociale Zaken Bakan Soylu deed daar nog een schepje bovenop en zei tijdens een bezoek aan nabestaanden van overleden Erdogan-aanhangers dat Amerika de ‘psychopaat Gülen’ actief steunt. De verantwoordelijkheid van de coup ligt deels bij de Amerikanen, aldus Soylu.

Amerika wordt nu al gehinderd in strijd Syrië
Zulke claims zijn ‘volstrekt onjuist en schadelijk voor de bilaterale verhoudingen’ reageerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Turkije moet direct stoppen met ‘publieke insinuaties en beweringen over de rol van de Verenigde Staten.’

In een ogenschijnlijke poging druk te zetten op Amerika om Gülen snel uit te leveren, sloten de Turken de militaire luchtbasis Incirlik hermetisch af en schakelden ze de elektriciteit uit. Zondagmiddag kregen de Amerikanen weer toegang tot Incirlik.

Vanuit Incirlik vliegen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en drones naar Syrië om Islamitische Staat te bombarderen. Er zijn, naast duizenden Amerikanen, ook 400 Duitse soldaten gestationeerd op Incirlik en wordt de basis gebruikt als opslagplek voor kernwapens. Volgens de Turkse regering was de reden voor de tijdelijke sluiting dat muitende militairen bij de coup vliegtuigen gebruikten die afkomstig waren van Incirlik.

2015-08-09 00:00:00 This August 9, 2015 US Air Force handout photo shows F-16 Fighting Falcons from Aviano Air Base, Italy as they arrive at Incirlik Air Base, Turkey, in support of Operation Inherent Resolve. The United States has deployed half a dozen F-16 warplanes at a Turkish base to help operations against the Islamic State group, the US mission to NATO said on August 9. "Six US Air Force F-16 Fighting Falcons deploy to Incirlik Air Base, Turkey, to support the fight against ISIL," it said in a tweet, referring to a variant name for the jihadist group. The United States has already been using drones from Incirlik to strike IS targets in Syria, supporting the Turkish air campaign against the militants. AFP PHOTO / HANDOUT / US AIR FORCE / SR. AIRMAN MICHAEL BATTLES == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / HANDOUT / US AIR FORCE / SR. AIRMAN MICHAEL BATTLES"/ NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Amerikaanse F16-vliegtuigen op luchtbasis Incirlik. Foto: AFP

Amerika heeft na de coup ook maatregelen genomen. Zo heeft de organisatie die verantwoordelijk is voor de veiligheid van Amerikaanse luchtvaart vanaf heden al het vliegverkeer tussen Turkije en Amerika verboden. Bij de poging tot staatsgreep kwamen 265 mensen om het leven. 1563 militairen zijn opgepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.