#Brexit

Brussel laat geen spaan heel van ‘vluchtende’ Farage

Door Tom Reijner - 05 juli 2016

Het plotselinge vertrek van EU-tegenstander Nigel Farage – en andere prominenten uit het Brexit-kamp – kan op flink wat hoon rekenen in Brussel. Het Europees Parlement laat zich erg kritisch uit over de ‘vlucht’ van Britse politici na het EU-referendum.

De scherpste reactie kwam misschien wel van Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie in het Europees Parlement.

Ratten

Hij sprak van ‘ratten die het zinkende schip verlaten’.  ‘Shockerend en onverantwoord,’ noemde hij de ‘vlucht’ van Britse politici, waarbij hij ook refereerde aan de vertrekkende premier David Cameron. Over Farage zei Verhofstadt dat ‘die meer tijd wil voor zichzelf om zijn Europese salaris uit te geven’. Ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is bij het Brexit-debat aanwezig dinsdag. Ook hij laat zich opnieuw niet onbetuigd.

‘De een na de ander verdwijnt van het toneel. Ik heb daar geen begrip voor, ik dacht dat de politici die voor de Brexit waren toch een plan zouden hebben.’ Volgens de Luxemburger ‘nemen patriotten geen ontslag als het moeilijk wordt, maar blijven zij. De stralende Brexit-helden van gisteren zijn de treurige helden van vandaag.’

Ook Frans Timmermans reageerde eerder al. Hij zegt dat het Britse besluit vooral een leermoment voor de Unie én de lidstaten moet zijn. Politici moeten volgens vicevoorzitter van de Europese Commissie de EU omarmen >
2016-04-05 00:00:00 epa05244944 European Commission Vice-President Frans Timmermans (C) arrives for a meeting with Polish Justice Minister Zbigniew Ziobro (not seen) in Warsaw, Poland, 05 April 2016. Timmermans held meetings with Polish officials on the situation surrounding the Constitutional Tribunal. Timmermans on a press conference before a meeting said that dialogue on resolving the crisis surrounding Poland's Constitutional Tribunal (TK) should begin with full respect for the TK's rulings, which should be published and implemented. Poland's ruling PiS party has come under criticism for its legislation concerning media and judiciary. EPA/MARCIN OBARA POLAND OUT

Doodsbedreigingen

Farage maakte maandag bekend terug te zullen treden als leider van anti-EU-partij UKIP. Mijn taak zit erop, zei hij, nu de Britten voor een Brexit hebben gekozen. ‘Mensen zeggen “ik wil mijn land terug”. Nou, ik wil mijn leven terug’. Die aankondiging leidt nu dus tot forse kritiek, ook van de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD).  ‘Deze man denkt dat het een groot spel is dat hij heeft gespeeld, alsof het niet echt gaat over de belangen van 65 miljoen mensen. Dit is een spel geworden, lijkt het wel. Ik vind het echt verschrikkelijk’, zei hij maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Maar volgens The Daily Express speelt er meer. Farage zou zijn ontslag hebben ingediend omdat hij en zijn gezin de afgelopen tijd het doelwit zijn geworden van ernstige doodsbedreigingen. Ook zou hij vanwege de leiderschap van UKIP  een enorme druk ervaren op zijn huwelijk en familie. Een collega verwoordt het tegen de Britse tabloid als volgt: ‘Hij zat er al een tijdje aan te denken over andere dingen die hij zou kunnen doen.’ De 52-jarige welbespraakte politicus zei tijdens zijn afscheidsrede dat hij toch al niet een ‘carrièrepoliticus’ wilde zijn. Farage is overigens niet aanwezig bij het debat in Brussel vandaag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.