#Turkije

50.000 slachtoffers van Erdogans razernij: wat volgt?

20 juli 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is na de afgeslagen coup tegen zijn bewind in woede ontstoken. Hij zweerde vlak na de staatsgreep al wraak, en geeft die nu gestalte. De maatregelen zijn niet mals, en het einde lijkt nog niet in zicht.

Het is nog maar minder dan een week geleden dat een groep militairen het Turkse regime wilde verdrijven. De mislukte poging, waarbij onder meer werd gejaagd op de Turkse president, leidde tot een waar bloedbad en nadien tot een arrestatie- en ontslaggolf. Erdogan richt zijn furie vooral op aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, eens vriend van de Turkse leider, nu aartsrivaal en in zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Staten.

Enorme zuivering

Het aantal slachtoffers van Erdogans zuivering en razzia’s is duizelingwekkend, Liefst 7.500 militairen, onder wie 85 generaals en admiraals, zijn opgepakt en zitten vast. Zij worden ervan verdacht bij de putsch betrokken te zijn geweest. Ook de rechtspraak heeft het zwaar te verduren, nu Ankara heeft besloten zeker 1.481 rechters op non-actief te zetten. Vooral het onderwijs wordt flink getroffen. 1.577 decanen (leidinggevenden) van universiteiten en andere onderwijsinstellingen moeten het veld ruimen.

Erfgenamen van Atatürk hebben de plicht om sultan Erdogan uit paleis te jagen, vindt Afshin Ellian. Lees zijn blog over de oprichter van de Turkse republiek hier >
Foto www.marcobakker.com

 15.200 ambtenaren op het ministerie van Onderwijs zijn ontslagen. De Turkse Hoge Raad voor Onderwijs heeft alle academici tot nader order verboden het land te verlaten, meldt staatszender TRT. Van 21.000 leraren is hun onderwijsbevoegdheid ingetrokken. Het is wel duidelijk dat Erdogan de mislukte staatsgreep aanwendt om zijn islamistische agenda op scholen door te drukken. Hij heeft scholen van Gulen ook buiten Europa opdracht gegeven de deuren te sluiten.

Wat wordt Erdogans ‘belangrijke beslissing’?

De vrees is dat het hier allemaal niet bij blijft. In Turkse media sijpelen al berichten door dat Erdogan vandaag, woensdag dus, een ‘belangrijke beslissing‘ gaat aankondigen. Dat zou wel eens het uitroepen van de noodtoestand kunnen zijn.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat geeft Erdogan diverse instrumenten in handen om de macht haast ongehinderd uit te oefenen. Op zich geen noviteit – aangezien Turkse machthebbers ervaring hebben met het uitroepen van de noodtoestand – maar het geeft wel aan dat Erdogan nog niet klaar is met zijn revanche.

De ‘belangrijke beslissing’ kan ook de herinvoering van de doodstraf inhouden. In een interview met televisiezender CNN Türk gaf hij aan alles op alles te zetten om de doodstraf weer legaal te maken. ‘Het Turkse volk wil dat die terroristen worden geëxecuteerd,’ zei de president. ‘Waarom zou ik die landverraders dan achter de tralies gooien en jarenlang te eten geven? Ik zal elk besluit van het parlement over de doodstraf goedkeuren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.