#Turkije

Waarom vuurden coupplegers niet op Erdogan?

Door Bauke Schram - 18 juli 2016

Tijdens de Turkse staatsgreep vrijdagnacht hadden straaljagerpiloten die betrokken waren bij de coup het vliegtuig van president Recep Tayyip Erdogan in het vizier. Waarom zij niet schoten, is onbekend.

2016-07-16 17:23:55 ROTTERDAM - Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJLMeer over de mislukte staatsgreep, de nasleep en het regime van Erdogan in Elseviers dossier #Turkije

Volgens Turkse media keerde Erdogan vrijdagnacht terug van zijn vakantie in de badplaats Marmaris toen hij werd ingelicht over de staatsgreep. Zijn vliegtuig cirkelde verschillende keren boven het gebied tussen Biga en Gönen, voordat het verder vloog naar Istanbul. Daar kon hij gewoon landen.

Een derde van het leger betrokken bij coup

Een deel van het leger trachtte de Turkse overheid af te zetten. De staatsgreep mislukte en in de nacht van vrijdag op zaterdag vielen bijna driehonderd doden. Erdogan heeft zeker zesduizend mogelijke coupplegers gearresteerd, waaronder meer dan honderd generaals en admiralen. Dat zou betekenen dat zeker een derde van de legertop betrokken was bij de staatsgreep.

Een oud-officier zegt tegen persbureau Reuters dat minstens twee F-16’s het vliegtuig van Erdogan, en de twee straaljagers die hem moesten beschermen, ‘lastig vielen’. ‘Ze hadden die vliegtuigen in het vizier. Waarom ze niet afvuurden is een mysterie.’

Erdogan wel doelwit in Marmaris

In Marmaris werd Erdogan wel gericht aangevallen. Zo zouden er in de badplaats bommen gevaarlijk dichtbij de president zijn gevallen. ‘Hij ontkwam maar net aan de dood,’ aldus een officier. Tijdens de vlucht van Marmaris naar Istanbul kwam hij ook ‘in de problemen’, maar waarom is niet duidelijk. Op de televisiezender CNN Türk sprak Erdogan het Turkse volk toe via Skype vanuit zijn vliegtuig.

Hij riep de Turken op in opstand te komen tegen de militairen. Nadat de rust enigszins was teruggekeerd in Turkije, begon de president aan een arrestatiegolf om zijn tegenstanders de mond te snoeren en mogelijke critici angst aan te jagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.