buitenland

Wapenstilstand Syrië voor suikerfeest, maar haalt het wat uit?

Door Elif Isitman - 06 juli 2016

Het Syrische regeringsleger laste woensdag een staakt-het-vuren in speciaal voor het islamitische suikerfeest. De wapenstilstand was in eerste instantie unilateraal, maar het overkoepelende orgaan van Syrische oppositiegroepen (HNC) besloot later op woensdag ook om mee te doen.

Toch lijkt het vooralsnog niet veel uit te halen, melden het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en verschillende rebellengroepen.

Rebellen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verklaarde eerder dat de tijdelijke wapenstilstand mogelijk ingang zou bieden voor een langduriger staakt-het-vuren. Het is de eerste wapenstilstand sinds het grootschalige initiatief van afgelopen februari, waarbij verschillende landen en partijen betrokken waren en waarin het aantal burgerdoden significant afnam. Die werd ingelast om de vredesgesprekken voort te kunnen zetten.Ook die wapenstilstand klapte uiteindelijk en de gesprekken werden stilgezet.

Het zogenoemde nieuwe ‘regime van stilte’ werd woensdag speciaal ingelast voor het suikerfeest en moet drie dagen duren. Toch zijn er alweer confrontaties tussen de rebellen en het Syrische leger. De oppositiegroepen kondigden aan akkoord te gaan, maar alleen als het Syrische regeringsleger zich er ook aan houdt.

Praktijk

‘Tot nu toe heeft de Syrische regering zich niet aan zijn eigen aankondiging gehouden, vandaag werden er meerdere aanvallen uitgevoerd,’ verklaarde de rebellenwoordvoerder Mohammed Alloush woensdagmiddag laat. Alloush is tevens de vertegenwoordiger van de Jaish al-Islam beweging in de HNC.

De Syrische regering heeft de wapenstilstand slechts afgekondigd om onder internationale druk uit te komen, aldus Alloush. In de praktijk is er volgens hem niets veranderd. Het Syrische leger zou aanvallen hebben uitgevoerd op de stad Maydaa, ten oosten van Damascus. Maydaa is langere tijd in handen van Jaish al-Islam.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten doet een vergelijkbare verklaring uit: de Syrische troepen zouden Maydaa bijna in zijn geheel hebben heroverd, en gevechten rondom de plaats zouden nog in volle gang zijn. Ook zouden er volgens het Observatorium, dat in Londen gezeteld is, gevechten zijn rondom Aleppo, en luchtaanvallen op het platteland rondom de stad.

Syrische staatsmedia reppen van aanvallen op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) door het hele land. IS wordt doorgaans niet in wapenstilstanden opgenomen. In het staakt-het-vuren in februari werden zowel IS als Al-Qa’ida als uitzondering gezien. Ook die overeenkomst zou geregeld zijn geschonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.