buitenland

Wat te doen tegen terreur? Fransen komen met nieuwe maatregelen

Door Emile Kossen - 28 juli 2016

De Franse regering heeft nieuwe antiterreurmaatregelen gepresenteerd, in een poging burgers gerust te stellen. Volgens critici zijn de tienduizenden extra agenten en de oprichting van een Nationale Garde niet genoeg om jihadisten te stoppen.

De gijzeling en brute moord van een bejaarde priester in een Franse dorpje in Normandië was de zoveelste jihadistische aanslag in Frankrijk het afgelopen jaar. Slechts twee weken geleden sloeg een geradicaliseerde moslim nog toe in Nice, waar een terrorist met een vrachtwagen zoveel mogelijk mensen op de drukke Promenade des Anglais probeerde dood te rijden.

De terreuraanvallen vergroten de splitsing in Frankrijk tussen diegenen die een hardere strijd willen voeren tegen de radicale islam, en zij die oproepen tot dialoog en solidariteit met gematigde moslims.

Nationale Garde en weer meer politie
President François Hollande ontmoette woensdag christelijke en islamitische leiders om het gesprek aan te gaan, maar hij kwam ook met een reeks maatregelen om nieuwe aanvallen te voorkomen. Donderdag maakte hij bekend een Nationale Garde op te richten, die burgers moet beschermen. De Garde zal bestaan uit tienduizenden Fransen die zich hebben opgegeven als reservist. Volgende maand wordt het plan verder ingevuld.

Bovendien worden bij 56 evenementen die binnenkort plaatshebben meer dan 23.000 extra agenten ingezet. De verhoogde inzet is een antwoord op kritiek rond de terreurdaad in Nice: daar waren op het moment van de aanslag slechts enkele tientallen agenten aan het werk. Een officieel rapport van de politie schrijft dat die inzet te verdedigen valt, omdat er vooraf geen aanwijzingen voor terreur waren, maar dat de beperkingen uiteindelijk groot bleken.

We verkeren in een wereldwijde oorlog
Veel burgers en politici aan de rechterkant willen niet meer praten met moslims, maar ze bestrijden. Voormalig premier François Fillon vraagt zich tegenover RTL af hoeveel doden er moeten vallen ‘voor we begrijpen dat we in oorlog zijn, een wereldoorlog’. Hij roept onder meer op tot de oprichting van een digitaal leger, om aanhangers van Islamitische Staat ook online aan te vallen.

Een ander kopstuk, oud-president Nicolas Sarkozy, vindt dat nog niet ver genoeg gaan. ‘Onze vijand heeft geen enkel taboe, geen limieten, geen moraal. We moeten meedogenloos zijn.’ Sarkozy wil dat Hollande de noodtoestand gebruikt om meer macht te geven aan de Franse autoriteiten bij het opsporen, ondervragen en oppakken van terreurverdachten.

Ook moeten jihadisten sneller het land uit worden gezet en verdachte moskeeën worden gesloten, als het aan Sarkozy ligt. Hollande en zijn regering zijn dat niet van plan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.