#Turkije

Wereldleiders steunen ‘democratische’ Erdogan tijdens en na coup

Door Emile Kossen - 16 juli 2016

Tijdens en na de ogenschijnlijk mislukte coup tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan spraken de meeste wereldleiders hun steun uit voor de bekritiseerde, maar democratische verkozen leider van Turkije. De coupplegers bezweerden juist de democratie te willen redden.

De democratische instituties moeten worden gerespecteerd, meent de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de afgelopen maanden meermaals overhoop lag met Erdogan. ‘Alles moet worden gedaan om mensenlevens te beschermen,’ zei een woordvoerder van Merkel.

De Amerikaanse president Barack Obama liet zich in soortgelijke bewoordingen uit over de coup in een mede NAVO-lidstaat. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep op tot kalmte, voor zover mogelijk. Premier Mark Rutte (VVD), momenteel in Mongolië, wilde alleen kwijt dat hij de gebeurtenissen ‘zeer zorgelijk’ vindt.

Democratisch Turkije is belangrijke partner voor EU
EU-leiders Donald Tusk en Jean-Claude Juncker schrijven in een gezamenlijk statement dat een democratisch Turkije ‘een belangrijke partner is van de Europese Unie. We geven onze volledige steun aan de democratisch verkozen regering.’

Erdogan zei dat de coup was gepleegd door ‘een kleine groep binnen het leger die niet tegen de eenheid in het land kan’. Hij kondigde zaterdagochtend aan dat hij het leger wil zuiveren van tegenstanders, die hij in de hoek van zijn aartsrivaal Fethullah Gülen zoekt. Volgens EU-bronnen was de coup goed voorbereid en zeker niet het werk van slechts een paar generaals.

Coupplegers ‘streden voor de democratie’
De coupplegers, die zichzelf de Vrede Thuis Beweging (Peace at Home Movement) noemen, zeiden dat juist Erdogan’s aanvallen op de Turkse democratie een belangrijke reden voor de staatsgreep was.

‘Het Turkse leger wil de constitutionele orde, de mensenrechtensituatie en vrijheid weer herstellen,’ zo luidde het statement dat vrijdagavond naar buiten werd gebracht door tegenstanders van Erdogan. In de nacht die erop volgde wisten aanhangers van de Turkse president de coup ogenschijnlijk neer te slaan.


De afgelopen maanden heeft Erdogan op tal van manieren zijn eigen macht en die van de AK-partij proberen te vergroten. Daarvoor werd de Turkse president over de hele wereld fel bekritiseerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.