#Brexit

Wie is Angela Eagle, de mogelijke opvolger van Jeremy Corbyn?

Door Bauke Schram - 10 juli 2016

Angela Eagle, de voormalige schaduwbedrijvenminister van Groot-Brittannië wil van Labour-leider Jeremy Corbyn af. De politicus stelt zichzelf beschikbaar als nieuwe leider van de oppositiepartij.

Terwijl alle ogen gericht zijn op de strijd om het premierschap tussen Angela Leadsom en Theresa May, aast een derde vrouw op een andere toppositie. Eagle, een parlementslid sinds 1992, vindt dat Corbyn zijn belangrijkste taken niet uitvoert.

Onrust in de Labour-partij

Het is het gevolg van weken onrust in de Labour-partij. Een groot deel van de partijtop keert zich tegen Corbyn, die bijna niets van zich liet horen tijdens de referendumcampagne. De centrum-linkse politici in de partij zijn helemaal klaar met de Marxistische politicus.

Corbyn zelf weigert echter op te stappen, zelfs nadat Labour-parlementariërs massaal voor een motie van wantrouwen tegen hun leider stemden. De politicus houdt vol dat hij na een democratische verkiezing binnen de partij tot leider is benoemd en dat hij met zijn ontslag de kiezer de rug toekeert.

Taken verwaarloosd

Daarom wil Eagle, een pro-EU-politicus, Corbyn ‘afzetten’.  ‘Hij is niet klaar om premier te worden en hij voldoet niet aan zijn belangrijkste taak: het ter verantwoording roepen van het kabinet,’ aldus de politicus. De topschaduwministers, onder leiding van Eagle en adjunct leider Tom Watson, wilden Corbyn eerst overhalen zelf op te stappen.

Volgens de partijtop was het echter onmogelijk onderhandelen met Corbyn. Daarom zal Eagle waarschijnlijk veel steun krijgen binnen de partij om leider te worden. De 55-jarige politicus heeft jaren ervaring in de politiek en werkte ook onder Ed Miliband in het schaduwkabinet.

Populair

Zij schreef in 1997 geschiedenis als eerste openlijke lesbische parlementariër in Groot-Brittannië. In 2016 was zij zelfs de eerste homoseksuele politicus die voor de ‘despatch box’ sprak in het Britse lagerhuis. Eagle is populair onder haar medeparlementariërs, maar zal vooral moeite hebben met de achterban van Corbyn.

De jonge, sterk linkse Labour-leden zien haar als ‘Blairite’, vanwege de centrum-linkse meningen die Eagle en voormalige Labour-premier Tony Blair gemeen hebben. Zo stemde zij meerdere keren voor het opvoeren van collegegeld. De pacifistische aanhang van Corbyn ziet haar als ‘oorlogliefhebber’, omdat zij in december 2015 voor het bombarderen boven Syrië stemde.

Eagle, wier zus ook een vooraanstaande Labour-polticus is, bleef Corbyn juist relatief lang steunen. Na het referendum, gaf zij echter in een interview op de radio toe dat hij ‘niet de juiste persoon was’ om Labour te leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.