buitenland

Wie is Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de man achter de aanslag in Nice?

Door Bauke Schram - 15 juli 2016

De Franse politie heeft volgens Franse media bevestigd dat Mohamed Lahouaiej Bouhlel de dader is van de aanslag in Nice, donderdagavond. De Tunesiër is 31 jaar oud en heeft een Franse verblijfsvergunning.

Kort na de aanslag werd zijn huis doorzocht door de Franse politie. De identiteitskaart van Bouhlel werd gevonden in de vrachtwagen die hij gebruikte om zeker 84 mensen dood te rijden op de Promenade des Anglais in Nice. De dader werd doodgeschoten door de politie.

Zoveel mogelijk slachtoffers

De boulevard was erg druk vanwege de vuurwerkshow op 14 juli, de nationale Franse feestdag. Die wordt in Nice uitgebreid gevierd. Volgens ooggetuigen zigzagde Bouhlel opzettelijk om in korte tijd zoveel mogelijk mensen te raken. De Tunesiër zou hebben geschoten en er zijn nepwapens in de gehuurde vrachtwagen gevonden.

bouhlel2
Dit zou de foto zijn van Mohamed Lahouaiej Bouhlel – bron: Twitter/@News_Executive

Bouhlel is volgens Franse media geboren in Tunesië en kreeg een verblijfsvergunning in Frankrijk. Hij was woonachtig in oost-Nice, waar hij als bezorger werkte, en was bekend bij de politie. De dader zou betrokken zijn geweest bij kleine delicten en stond bekend als wapenbezitter. In maart 2016 werd Bouhlel nog opgepakt. Hij had volgens de autoriteiten echter niets te maken met terroristische misdrijven maar met een uit de hand gelopen verkeersruzie. Ook de inlichtingendiensten wisten niet van zijn bestaan en hij staat op geen enkele terreurlijst.

Buren van de dader zeiden tegen Franse krant Le Parisien dat Bouhlel er niet uitzag als een gelovig persoon. Hij zou een eenzame man zijn geweest met financiële problemen die in een scheiding lag. De ex-vrouw van Bouhlel, waarmee hij drie kinderen had, is gearresteerd.

Veel onduidelijkheid over identiteit van de dader

Het is onduidelijk of Bouhlel alleen werkte. Volgens experts is het vrijwel onmogelijk het vuur te openen achter het stuur van de vrachtwagen. De antiterrorisme-eenheid in Frankrijk onderzoekt of hij met een medeplichtige werkte. De politie hoopt op meer informatie tijdens de huiszoeking. Volgens Nice-Matin worden ook familieleden van de dader verhoord.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Op sociale media kwam de naam Antwan Kumiya naar boven. Ook verschillende andere media, waaronder het persbureau ANP, kwamen naar buiten met de naam. Later doken foto’s op, die zogenaamd van Kumiya zouden zijn, maar van Anthony Cumia, een Amerikaanse radiopresentator en komiek, bleken te zijn. Cumia speelt ook een jihadist-personage voor een show van Compound Media, het bedrijf waarvoor hij werkt.

Noodtoestand verlengd

De Franse president François Hollande sprak van een ‘hartverscheurende terroristische aanval op een nationale feestdag die voor vrijheid en broederschap staat’. In Nice wordt de zaak verder onderzocht en de Franse overheid heeft besloten de noodtoestand met drie maanden te verlengen.

Naast de doden raakten ook meer dan honderd mensen gewond bij de aanslag, van wie nog achttien in kritieke toestand verkeren. Volgens Franse media zijn zeker vijftig kinderen gewond geraakt. Onder het publiek bevond zich een groot aantal jonge gezinnen. Volgens ooggetuigen gooiden ouders hun kleine kinderen over hekken in de hoop ze in veiligheid te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.