#Turkije

Wie zijn Mohammed Sait en Halis Hanci, de opgepakte ‘Gülen-hulpjes’?

Door Bauke Schram - 24 juli 2016

Mohammed Sait Gülen, de neef van de beroemde prediker Fethullah Gülen, werd op zaterdag gearresteerd in Turkije. Ook Halis Hanci, de ‘rechterhand’ van Gülen, is gearresteerd. Wie zijn deze mannen, en wat hebben zij te maken met de staatsgreep?

2016-07-21 16:37:24 epa05435057 Members of a Turkish SWAT team on duty at Taksim Square, in Istanbul, Turkey, 21 July 2016. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has declared a three-month state of emergency and caused the dismissal of 50,000 workers and the arrest of 8,000 people after the 15 July failed coup attempt. At least 290 people were killed and almost 1,500 injured amid violent clashes on 15 July as certain military factions attempted to stage a coup d'etat. The UN and various governments and organizations have urged Turkey to uphold the rule of law and to defend human rights. EPA/SEDAT SUNALees ook: Turkije ‘volgt Frans voorbeeld’, schort mensenrechtenverdrag op

Mohammed Gülen wordt er van verdacht taken uit te voeren in Turkije voor zijn oom Fethullah, die in de Verenigde Staten woont. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zit Fethullah Gülen achter de mislukte staatsgreep van 15 juli. Ook beschuldigt de regering hem ervan betrokken te zijn bij ‘terroristische organisaties’ en zou hij in het verleden vragen gelekt hebben van een ambtenaarsexamen.

Gülen-scholen massaal gesloten

Mohammed Gülen is het eerste familielid van Gülen dat is opgepakt sinds de mislukte coup. In mei arresteerden de Turkse autoriteiten een andere neef van de prediker. Hij was betrokken bij de organisatie van een aantal Gülen-scholen. Op zaterdag sloot Erdogan overigens meer dan duizend onderwijsinstellingen. Eerder werden meer dan 20.000 leraren, voornamelijk van Gülenistische scholen, op non-actief gezet.

In de nasleep van de coup heeft Erdogan duizenden Turken gearresteerd. Mohammed Gülen en Hanci zijn misschien wel de bekendste en opvallendste arrestanten tot nu toe. Hij hoopt met de arrestatie dichterbij de kern van de Gülen-beweging te komen. Hanci kwam twee dagen voor de staatsgreep aan in Turkije, en zou volgens Turkse autoriteiten in nauw contact staan met Gülen. Tijdens een interview met de Franse zender France24 zei Erdogan op zaterdag dat de verdachten ‘beginnen toe te geven bevelen op te volgen vanuit de Verenigde Staten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.