buitenland

Zo reageert Nederland op terreuraanslag in Nice

Door Tom Reijner - 15 juli 2016

Veel medeleven op sociale media en bij onder meer politici over de aanslag in de Franse stad Nice. PVV-leider Geert Wilders sprak bijvoorbeeld over een ‘oorlog die niet stopt voordat we de grenzen sluiten voor de islam’.

Na #JeSuisCharlie en #JeSuisParis wordt nu, ook door Nederlandse sociale media-gebruikers de hashtag #JeSuisNice gebruikt.

Zwaar getroffen op feestdag

Mensen uiten net als bij vorige terreurdaden in Frankrijk hun medeleven met de slachtoffers van de aanslag in Nice. Bij de Franse ambassade in Den Haag hangt de vlag halfstok, en zijn er bloemen neergelegd. Ook koning Willem-Alexander liet een verklaring uitgaan. ‘Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag in Nice. Frankrijk werd op de dag van zijn nationale feestdag zwaar getroffen. Wij leven intens mee met allen die nu rouwen om hun dierbaren of in tergende onzekerheid verkeren.’

Ook Nederlandse wielrenners in de Tour de France reageerden. Tom Dumoulin bijvoorbeeld, die al een etappe op zijn naam heeft weten te schrijven.

De islamitische organisaties Milli Görü¿ Noord-Nederland en Nederlandse Islamitische Federatie hebben hun afschuw uitgesproken over de gebeurtenissen. De organisaties zeiden dat ze hoopten dat de aanval de eenheid in de maatschappij juist zal vergroten.

‘Barbaarse terreuraanslag’

Politici reageerden geschokt. ‘Barbaarse terreuraanslag tijdens Franse nationale feestdag in Nice. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden,’ liet CDA-fractieleider Sybrand Buma weten. PVV-leider Geert Wilders sprak van ‘een oorlog’. Een die pas zal stoppen als ‘we onze grenzen sluiten voor de islam en onze samenlevingen de-islamiseren’.  Maar er zijn ook mensen die uit een ander vaatje tappen. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel maakt Nice bijvoorbeed duidelijk dat ‘de oorlog steeds meer slachtoffers maakt hier’. Het is ‘tijd voor een herbezinning op die aanpak’, zei hij op Twitter.

Het bombarderen van Irak, Syrië, Jemen en Libië heeft volgens hem de terreur alleen maar verder aangewakkerd. ‘Laten we om te beginnen daarmee stoppen.’ Hoogleraar Migratiestudies Leo Lucassen sprak van ‘gruwelijke beelden’ in Nice. Met de aanvullende tekst dat ‘als deze extremisten ergens op hopen dan is het wel een verdere polarisatie tussen moslims en niet-moslims’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.