#American Dreamers

‘Clinton geschikter dan ik’: wat Obama zei op conventie

Door Tom Reijner - 28 juli 2016

Barack Obama heeft zijn toespraak op de Democratische conventie vooral aangegrepen om terug te blikken op zijn acht jaar als president van de Verenigde Staten. Zijn nalatenschap is volgens hem in goede handen bij Hillary Clinton, als de Amerikanen haar ten minste kiezen in november.

In Philadelphia, waar de Democraten bijeen elkaar zijn gekomen om Clinton officieel te benoemen tot presidentskandidaat, sprak Obama op de derde dag over wat hij naar eigen zeggen heeft bereikt tijdens zijn jaren in het Witte Huis. ‘Ik ben optimistischer over de toekomst dan ooit tevoren.’

Obama sprak over zijn successen

Hij refereerde onder meer aan het lage werkloosheidscijfer en de goedkeuring van het homohuwelijk als successen van zijn presidentschap. Ook creëerde Obama nieuwe banen en werden de banden met Cuba aangehaald, en een atoomdeal met Iran gesloten. ‘Maar natuurlijk hebben we ook onze zorgen, over het betalen van de rekeningen, het beschermen van onze kinderen en de zorg voor een zieke ouder.’ Ook het door hem gewenste aan banden leggen van wapens in de Verenigde Staten lukte niet.

Obama pleitte vooral voor meer veiligheid en vrede in de wereld, en die zijn volgens hem in goede handen bij Clinton. Zij zal bijvoorbeeld ‘niet stoppen voordat Islamitische Staat is vernietigd’. Volgens de president is er niet eerder iemand geweest die zo geschikt is voor het presidentschap als Clinton. ‘Nooit was een man of een vrouw -niet ik, niet Bill, niemand- zo gekwalificeerd om president te worden van de Verenigde Staten,’ zei hij gekscherend richting de man van Hillary, die tussen 1994 en 2000 de Amerikaanse president was.

Trump moet het ontgelden

De kandidaat bij de Republikeinen, Donald Trump, kreeg een veeg uit de pan. Trump wil ‘Amerika weer groot maken’. ‘Maar Amerika is al groot, Amerika is al sterk,’ zei de president daarop. ‘Amerika is veel sterker dan zeven jaar geleden, toen ik aantrad als president.’ Wat we vorige week tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland hebben gehoord, was volgens Obama ‘on-Amerikaans’, cynisch.

‘Het was een pessimistische boodschap, die onvrede en schuld en woede en haat aanwakkerde. Dat is niet het Amerika dat ik ken.’ ‘The Donald is niet echt een kerel van plannen,’ vervolgde Obama. ‘Evenmin echt een kerel van feiten.’ Toen zijn naam viel, begonnen toeschouwers luidkeels te joelen. Obama: ‘Roep geen boe. Stem!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Aan het einde van zijn speech kwam Clinton het podium op om hem te omhelzen – ongebruikelijk, aangezien de kandidaat zich pas op het laatst laat zien. Haar toespraak is vannacht (Nederlandse tijd).

Donald Trump zegt te hopen dat de Russen die door de Democratische partij worden beschuldigd van het hacken van duizenden e-mails, Hillary Clinton…lees verder >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.