buitenland

Aarde blijft beven in Italië, dodental loopt verder op

Door Tom Reijner - 25 augustus 2016

Het dodental na de aardbeving in Italië is in de nacht van woensdag op donderdag opgelopen tot 247.Het aantal doden is daarmee met bijna honderd gestegen.

Van de omgekomen slachtoffers zijn er 190 in de provincie Rieti gevonden en nog eens 57 in Ascoli Piceno, meldt het persbureau ANSA op basis van informatie van de Italiaanse autoriteiten.

Flinke naschokken

Italië werd donderdagochtend (rond 05.17 uur) opgeschrikt door een flinke naschok. Die had een kracht van 4,5 en was onder meer te voelen in de regio’s Marche en Lazio. Reddingswerkers zijn heel de nacht bezig geweest om mensen onder het puin vandaan te halen. Door de beving raakten duizenden mensen hun huis kwijt. De reddingsdiensten hebben tentenkampen opgezet zodat mensen de nacht niet in de kou hoefden door te brengen.

Het is niet precies duidelijk hoeveel mensen precies in het gebied aanwezig waren tijdens de verwoestende aardbeving van gisteren, met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Het dorpje Amatrice is zwaar getroffen. Daar is onder meer een hotel ingestort, waar zo’n zeventig gasten zouden verblijven.

Te donker voor reddingswerk

De reddingswerkers haalden zeker vijf lichamen uit het puin, maar  moesten hun werkzaamheden staken toen het te donker werd.  Er worden nog veel mensen vermist en van de bijna vierhonderd gewonden zijn er nog tientallen in levensgevaar, schrijft La Repubblica.

Volgens het Amerikaanse Geologisch Instituut is de eerste schok veroorzaakt door hetuitbreiden van het Tyrreense Bekken, een sedimentair bekken tussen Sicilië en Sardinië. Daardoor wordt de Eurazië-plaat sneller naar de Afrikaanse tektonische plaat geduwd. Deze platen kunnen de druk dan niet aan, waardoor een beving plaatsheeft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.