buitenland

Agent in Toulouse neergestoken omdat ‘ze Frankrijk vertegenwoordigt’

30 augustus 2016

Een vrouwelijke politieagent is dinsdagmiddag neergestoken in het Franse Toulouse. De dader is volgens autoriteiten een 31-jarige Algerijn.

Hij kwam rond 14.30 het politiebureau van Rempart Saint-Etienne binnen en onder het mom van aangifte doen. Toen hij eenmaal binnen was probeerde hij het dienstwapen van de agent te grijpen, waarna hij haar neerstak, schrijft de regionale krant La Depeche.

Motief lijkt terroristisch

Toen hij haar naar de keel greep, werd hij overmeesterd en overgebracht naar het centrale politiebureau in Toulouse. Autoriteiten spreken opnieuw van een ‘verwarde man’. Hij zou de agente hebben aangevallen omdat ze ‘Frankrijk vertegenwoordigt’, een motief wat lijkt op terreur.

Het slachtoffer is naar het ziekenhuis overgebracht en heeft meerdere snijwonden. Ze heeft in ieder geval hechtingen nodig. Het is verder niet duidelijk hoe kritiek haar toestand is.

Gelijkenis steekpartij Charleroi

Het incident doet denken aan de steekpartij in het Belgische Charleroi, waarbij een ‘allahu akbar’-schreeuwende Algerijn twee agenten verwondde. Die aanval werd later opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De Belgische premier Charles Michel sprak toen al zeer snel van een ‘terreurdaad’. Die conclusie is bij de aanval in Toulouse nog niet officieel getrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.