buitenland

Jongen die ‘dood aan alle christenen’ wenste toch Belgische cel in

22 augustus 2016

 

Even leek het erop dat de zoon van de Nederlandse imam El-Alami Amaouch niet de gevangenis in hoefde, maar maandag werd hij voor zeker drie maanden in een jeugdinrichting gezet. De jongen riep in een video, opgenomen in het Belgische Verviers, op om alle christenen te doden.

Zondag werd de 17-jarige jongen, S., gearresteerd, nadat hij was teruggekeerd van zijn vakantie in Marokko. De politie ondervroeg hem en pakte zijn telefoon af. Om procedurele redenen werd hij ’s nachts alweer vrijgelaten, tot opzien van Belgische media.

Maandagavond bleek dat S. toch weer was opgepakt, en voor de jeugdrechter werd gezet. Die besloot hem voor zeker drie maanden in een jeugdinrichting te zetten, meldt de Waalse tv-zender RTBF.

‘Wil niet alle christenen doden, alleen aanhangers van Assad’
In de tussentijd sprak de jongen met een journalist van RTBF. Hij zei spijt te hebben van zijn acties, en dat zijn uitspraken niet in de juiste context werden gezien. ‘Ik wilde niet spreken van alle christenen, maar alleen van het regime van Bashar al-Assad’. S. verklaarde ook dat hij vaak omging met Belgische jihadisten die naar Syrië zijn getrokken, maar bezweerde zelf geen radicale moslim te zijn.

In de video, die eerder deze maand werd gepubliceerd op een Franse website, roept de jongeman op tot het vermoorden van alle christenen, terwijl hij door het Belgische Verviers wandelt. ‘Oh Allah, vernietig de hatelijke christenen. O Allah, dood ze allemaal. Spaar er geen enkele’, zegt de jongen in het arabisch.

Even na de publicatie bleek dat de tiener de zoon is van de Nederlands-Marokaanse imam El Alami Amaouch, die berucht is om zijn prediken die aanzetten tot haat. Hij kreeg al een rechterlijk verzoek om België te verlaten en weer naar Nederland te gaan, maar ging in beroep. Tot die tijd mag de ‘haatimam’ in België blijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.