buitenland

Aardbeving Italië: zeker honderd mensen vermist

Door Bauke Schram - 23 augustus 2016

Door een krachtige aardbeving in Italië zijn zeker twaalf doden gevallen. Een beving van 6,2 op de schaal van Richter had woensdagochtend vroeg plaats in Midden-Italië.

Het epicentrum bevindt zich zo’n 150 kilometer ten noordoosten van de Italiaanse hoofdstad Rome. De aardbeving had om 4.30 plaats en kon in Rome worden gevoeld. Burgemeesters van de steden die het zwaarst zijn getroffen, geven aan epa05508072 A handout shakemap released by the US Geological Survey (USGS) shows the location of a 6.2 magnitude earthquake that struck at a depth of 10km South East of Norcia, Italy, 24 August 2016. There were no immediate reports of damage or injuries. EPA/USGS / HANDOUT EDITORIAL USE ONLYdat het dodental wordt verwacht nog flink te stijgen. Ook zouden ‘complete dorpen zijn weggevaagd’.

Het dodental is opgelopen tot twaalf, volgens de Italiaanse krant La Repubblica. Het dorpje Pescara del Tronto lijkt het hardst te zijn getroffen. Nog zeker honderd mensen worden daar vermist.

Dodental zal flink oplopen

Het epicentrum ligt vlak bij de plaats Accumoli. De eerste beelden kwamen van het dorpje Amatrice – burgemeester Sergio Pirozzi zegt dat ‘de helft van het dorp gewoon weg’ is. ‘Er had een landverschuiving plaats en een grote brug staat op het punt van instorten.’

Van materiële schade in Rome is voor zover bekend geen sprake. Ook zijn tot nu toe in elk geval geen Nederlanders omgekomen. Voor Italië is het vooral afwachten hoe erg de schade is. Na de vergelijkbare L’Aquila-aardbeving van 2009, die iets sterker was volgens de schaal van Richter, vielen uiteindelijk 308 doden in Italië.

Oorzaak is uitbreiden Tyrreense Bekken

De eerste twee doden zijn geïdentificeerd door autoriteiten. Nieuwszender Rai geeft aan dat het gaat om een gepensioneerd stel. Zij zijn omgekomen in hun woning in het Italiaanse plaatsje Pescara del Tronto.

Volgens het Amerikaanse Geologisch Instituut is de schok veroorzaakt door het uitbreiden van het Tyrreense Bekken, een sedimentair bekken tussen Sicilië en Sardinië. Daardoor wordt de Eurazië-plaat sneller naar de Afrikaanse tektonische plaat geduwd. Deze platen kunnen de druk dan niet aan, waardoor een beving plaatsheeft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.