buitenland

Duitsland betreurt gelekt Turkije-rapport niet: ‘Foutje kan gebeuren’

Door Elif Isitman - 18 augustus 2016

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière verdedigt het uitgelekte regeringsrapport waarin Turkije een bolwerk voor radicaal-islamitische bewegingen wordt genoemd. Turkije reageerde eerder woedend op de aantijgingen, die niet naar buiten hadden moeten komen.

‘We hebben geen enkele spijt,’ zegt De Maizière donderdag tegen de Duitse regionale zender rbb. Volgens hem laat het rapport ‘één aspect’ van Turkije zien, maar zijn er nog velen meer.

‘Ministerie had niets te maken met rapport’

Het vertrouwelijke document, dat bestaat uit antwoorden op Kamervragen van de partij Die Linke, lekte dinsdag uit. Daarin schrijft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat het jarenlang samenwerken met terreurgroepen in het Midden-Oosten bewuste politiek is van de huidige Turkse regering van Recep Tayyip Erdogan.

Onder meer de Egyptische Moslimbroederschap, de Palestijnse terreurbeweging Hamas, en gewapende islamitische rebellen in Syrië worden genoemd als bondgenoten van Turkije. Ankara wordt omschreven als ‘bolwerk voor islamisten in de regio’.

Lees ook ‘Met uitroeiing Turkse pers zorgt Erdogan voor tirannie en isolatie’2016-08-16 18:02:06 A woman holds a "Ozgur Gundem" newspaper in front of a police barricade on August 16, 2016 in Istanbul. A Turkish court has ordered the temporary closure of a newspaper accusing it of links with Kurdish militants and spreading terrorist propaganda. / AFP PHOTO / YASIN AKGUL

Eerder op de dag zei de woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken dat zowel De Maizière als het ministerie zelf iets te maken hadden met het rapport. Volgens het ministerie zou het door een onderminister zijn ondertekend. ‘Waar mensen werken, worden fouten gemaakt,’ was de simpele verklaring van woordvoerder Johannes Dimroth.

Steffen Seibert, woordvoerder van de regering, wilde niet reageren op het uitgelekte document maar benadrukte wel dat Berlijn de Turkse regering als bondgenoot blijft zien in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Turkije zelf reageerde woedend op het rapport. Een ‘nieuwe manifestatie van de verwrongen mentaliteit die al een tijd probeert ons land uit te hollen door onze president en regering aan te vallen,’ noemde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu het document.

Reeks aan rellen

Het is de zoveelste rel op rij tussen Ankara en Berlijn. Eerder ontstonden controverses over de Duitse erkenning van de Armeense genocide en de Duitse komiek Jan Böhmermann. Ankara speelt onder meer een grote rol bij het bestrijden van de migratiecrisis en Duitsland wil de regering koste wat het kost te vriend houden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt zich over het algemeen dan ook redelijk stil. Ook op het gelekte document van haar regering heeft ze nog geen commentaar gegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.