buitenland

Erdogan: ‘Buitenlandse machten organiseerden coup’

Door Elif Isitman - 02 augustus 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan blijft speculeren over wie er achter de mislukte coup zit. Waar hij eerder alleen met de vinger naar de islamitische prediker Fethullah Gulen wees, beschuldigt hij nu ‘buitenlandse machten’ van het orkestreren van de staatsgreep.

Het Westen ‘steunt het terrorisme’, zegt een verhitte Erdogan dinsdag tijdens een bijeenkomst met buitenlandse investeerders.

Erdogan: Amerika werkte mee aan coup

Volgens de Turkse president werd de mislukte staatsgreep van ruim twee weken geleden georganiseerd door buitenlandse machten. ‘Dit is niet in ons land georganiseerd’. Hij hekelt het feit dat er sinds de coup nog geen enkele buitenlandse leider zijn land bezocht heeft. ‘Ze kiezen de kant van de coupplegers, degenen die wij als vrienden beschouwen steunen coupplegers en terroristen’.

Met het ‘steunen van terrorisme’ doelt hij op Amerika, waar Gulen woont. De Verenigde Staten ‘herbergen’ hem, aldus Erdogan. Gulen zit sinds 1999 in ballingschap in Amerika, en woont in een klein dorpje in het Pocono-gebergte in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Turkije dringt aan op de uitlevering van de prediker en tevens aartsrivaal en voormalige vriend van Erdogan. Tot nog toe weigeren de Amerikanen dat: Turkije moet eerst met hard bewijs komen dat hij iets strafbaars heeft gedaan. Ondertussen gaat Turkije verder met het zuiveren van het staatsapparaat van aanhangers van Gulen.

Erdogan hekelt ook Duitsland

Daarnaast moet ook Duitsland het opnieuw ontgelden. Zondag besloot de Duitse rechter dat Erdogan niet per videostream mocht spreken bij een massale demonstratie van zijn aanhangers in Keulen. Op de demonstratie kwamen 30.000 Turkse Duitsers bijeen om hun steun uit te spreken voor Erdogan.

Daarnaast heeft Turkije Duitsland ‘meer dan 4.000 bestanden gestuurd met gezochte terroristen, maar ze doen helemaal niets,’ zegt Erdogan. De terroristen in kwestie zijn ook vermoedelijk aanhangers van Gulen.

Duitsland reageerde maandag al door te zeggen dat het zich in geen geval laat chanteren. Turkije haalde eerder de migratiedeal met de EU er opnieuw bij: het land blijft aandringen op visumliberalisering voor Europa. Het ligt geheel aan Turkije zelf of visumliberalisering er komt of niet: het land voldoet nog altijd niet aan de 72 voorwaarden die de Europese Commissie stelt, zei de Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel maandag.

Maar door te flirten met de doodstraf, stelde Gabriel, raakt Turkse toenadering tot de EU enkel verder weg. De Duitse ambassadeur in Turkije werd maandag op het matje geroepen over deze en andere kwesties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.