#Turkije

Turkije wil multinationals na coup behouden: ‘Dit is geen derdewereldland’

Door Emile Kossen - 02 augustus 2016

De Turkse staatsgreep en de daaropvolgende zuivering veroorzaken niet alleen miljarden euro’s aan schade, maar brengen ook schade toe aan de financiële reputatie van het land. President Recep Tayyip Erdogan doet er alles aan om buitenlandse investeerders gerust te stellen.

In de directe nasleep van de staatsgreep heeft de Turkse economie tientallen miljarden euro’s aan schade opgelopen, zegt de Turkse minister van Handel Bulent Tufenkci tegen de krant Hürriyet. ‘We hebben zeker 300 miljard lira (90 miljard euro) schade, en dat is wellicht een lage schatting.’ Tufenkci benoemt onder meer de inzet en diefstal van vliegtuigen, helikopters en wapens en de vernietiging van gebouwen in Istanbul en Ankara.

Beelden van tanks slecht voor de investeringen
De coupplegers hebben ‘Turkije eruit laten zien als een derdewereldland’, reageert de minister boos. ‘Beelden van tanks op straat en een parlement dat wordt gebombardeerd trekken niet echt investeerders aan.’ Veel buitenlandse bedrijven hebben orders ingetrokken direct na de coup, aldus Tufenkci.

Tegelijkertijd leidt de zuivering van Erdogan – al meer dan 60.000 Turken werden ontslagen of opgepakt, omdat ze banden zouden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen – tot grote zorgen in het buitenland over de politieke toekomst van Turkije. Ook raken de maatregelen de economie: zo verbood de Turkse regering drie miljoen ambtenaren om op vakantie te gaan, waardoor de Turkse toerismesector een nieuwe klap krijgt.

Econoom Atilla Yesilada zegt tegen persbureau Bloomberg dat de coup, en de tegencoup van Erdogan, voor verminderde economische groei zal zorgen in Turkije. De regering schatte voor dit jaar een groei van 4,5 procent van het bruto binnenlands product in, maar dat zal waarschijnlijk niet worden gehaald. Kredietbeoordelaar S&P gaf maandag aan dat de risico’s van beleggen in Turkije verder verhoogd zijn.

Uitzonderlijke vergadering tussen Erdogan en multinationals
President Erdogan doet er alles aan om zorgen bij buitenlandse investeerders weg te nemen. Dinsdagmiddag vergadert hij met vertegenwoordigers van de grootste multinationals die al in Turkije aanwezig zijn, meldt persbureau Anadolu. Bij de uitzonderlijke vergadering zal niet alleen Erdogan aanschuiven, ook andere kabinetsleden komen langs. Onder meer Ahmet Erdem, de baas van Shell in Turkije, gaat op de uitnodiging in.

De Turkse lezing is dat de economische schade voor het land op de lange termijn zal meevallen. De beurzen en de wisselkoers van de Turkse lira klommen de afgelopen dagen in elk geval op, nadat ze in reactie op de coup hard waren ingestort.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.