#Turkije

Erdogan toont ‘geen genade’: nu is ook bedrijfsleven aan de beurt voor zuivering

04 augustus 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan breidt zijn zuiveringen uit. Hij zweert nu ook aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gulen binnen de zakenwereld aan te pakken.

Bij de zuivering van bedrijven zal hij ‘geen genade’ tonen, zijn de dreigende woorden van Erdogan.

Zowel Gulenisten als sponsors worden aangepakt

De zuivering van het staatsapparaat, het onderwijs, de media en de rechterlijke macht werd al eerder in gang gezet. Erdogan geeft zijn aartsrivaal Gulen de schuld van de mislukte staatsgreep van bijna drie weken geleden. ‘De zakenwereld is de arena waarin het netwerk van Gulen nog altijd het sterkste is,’ zei Erdogan donderdag tijdens een speech met ondernemers in Ankara.

Degenen die ‘de schutters hebben gefinancierd’ worden net zo hard aangepakt als de coupplegers zelf, aldus Erdogan; ‘We vergeven niemand die ook maar één kogel van deze organisatie heeft gefinancierd’. Hij betreurt het dat het zo lang heeft geduurd voordat hij ‘het ware gezicht van deze verraderlijke organisatie’ heeft kunnen laten zien, zegt hij. De Turkse regering kwalificeert de Gulen-beweging als een terreurorganisatie.

Turkije vaardigt arrestatiebevel voor Gulen uit

Erdogan verdenkt Gulen ervan een parallelle staat te hebben gecreëerd, en zijn regering omver te willen werpen. Donderdag gaat hij nog een stapje verder. De Gulen-beweging wil alle landen overnemen waarbinnen zijn leden wonen, dus ook de Verenigde Staten, zegt Erdogan. ‘Hij bewijst dat door daar te wonen, en door het beeld te scheppen dat hij dingen vanuit daar regelt’. Gulen woont sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

De Turkse regering heeft donderdag ook officieel een arrestatiebevel voor Gulen uitgevaardigd. De Turken dringen bij Amerika uit op de uitlevering van de islamitische geleerde. De Amerikanen weigeren tot dusver, en willen eerst dat Turkije met hard bewijs komt dat hij strafbare feiten heeft gepleegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.