buitenland

Zo indoctrineert IS ‘onwetende’ Europese terroristen

Door Emile Kossen - 16 augustus 2016

De gemiddelde jihadstrijder die zich de afgelopen jaren aansloot bij Islamitische Staat in Syrië, wist weinig over de radicale islam. Het gaf de extremistengroep alle ruimte om de toekomstige terroristen te indoctrineren.

De meeste IS-rekruten kwamen zonder al te veel kennis over de islam en de terreurgroep naar Syrië, meldt Associated Press. Het persbureau analyseerde de getuigenissen van 3.000 jihadisten die in 2013 en 2014 naar Syrië trokken, gevonden in gelekte documenten van Islamitische Staat.

Gebrek aan kennis uitgebuit door Islamitische Staat
Daaruit blijkt onder meer dat de terroristen bij aankomst een test moesten doen over de islam. Zeventig procent van de rekruten had alleen ‘basiskennis’ van de sharia, een reeks islamitische wetten. Iets minder dan een kwart had ‘gemiddelde’ kennis, en slechts 5 procent was ‘gevorderd’.

Dat was geen probleem, eerder het tegenovergestelde. Direct na aankomst werd gestart met indoctrinatie, van speeches van imams tot propagandavideos. Daar werd ze simpelweg verteld dat moorden de snelste weg naar de hemel is.

Juist de mensen die bij aankomst weinig wisten over de religie en de jihad, waren na die indoctrinatieperiode vaker geneigd aanslagen te plegen, bleek eerder al uit een studie van het Amerikaanse West Point antiterrorismecentrum. Moslims die vooraf al de sharia-wetgeving kenden en aanhingen, gaven zichzelf minder vaak vrijwillig op als zelfmoordterrorist.

Eerst een avondje stappen, daarna naar Syrië
De getuigenissen geven een inkijkje hoe Europeanen terechtkwamen in Syrië. Zo ging een groep van tien Algerijnse Fransen eerst van bar naar bar met hun ronselaar, voordat hij ze overtuigde zich aan te sluiten bij de extremistische groep. Binnen een paar maanden na aankomst in Syrië, probeerden de Fransen alweer te vluchten.

‘De islam gebruikten ze als valstrik’, zei een van de Fransen, Karim Mohammad-Aggad, later tegen een Franse rechter. Twee Britse Syriëgangers gaven bij terugkomst zelfs toe dat ze een ‘Koran voor Dummies’ kochten, om zich voor te bereiden op hun reis. Ze werden opgepakt in Groot-Britannië en zitten vast voor terroristische activiteiten.

Ongeveer 230 Nederlanders zijn als jihadisten vertrokken naar Syrië en Irak. Zo’n 150 zitten er nog steeds. Bij terugkomst zijn ze vaak gehersenspoeld, getraumatiseerd en geïnstrueerd om hier aanslagen te plegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.