buitenland

Verwoestende aardbeving treft Italië in het hart

24 augustus 2016
epa05508072 A handout shakemap released by the US Geological Survey (USGS) shows the location of a 6.2 magnitude earthquake that struck at a depth of 10km South East of Norcia, Italy, 24 August 2016. There were no immediate reports of damage or injuries. EPA/USGS / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
Het epicentrum in Midden-Italië

Een aardbeving heeft enorme ravage aangericht in ‘het hart van Italië’. Het aantal mensen dat is omgekomen is opgelopen tot zeker 120 en nog eens meer dan honderd mensen worden vermist. Ook worden naschokken verwacht.

Eerder was er sprake van 35 doden, maar dat aantal is woensdagmiddag flink opgelopen, aldus premier Matteo Renzi.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De beving, 6,2 op de schaal van Richter, veroorzaakte vooral schade in Midden-Italië. Maar ook in Rome waren de schokken te voelen. Burgemeesters van de steden die het zwaarst zijn getroffen, geven aan dat het dodental wordt verwacht nog flink te stijgen. De eerste beelden kwamen van het dorpje Amatrice – burgemeester Sergio Pirozzi zegt dat ‘de helft van het dorp gewoon weg’ is. ‘Er had een landverschuiving plaats en een grote brug staat op het punt van instorten.’ In dat dorp zijn volgens persbureau ANSA zeker 35 doden gevallen.

Na de vergelijkbare L’Aquila-aardbeving van 2009, die iets sterker was volgens de schaal van Richter, vielen uiteindelijk 308 doden in Italië. Hulpdiensten vergelijken de aardbeving van woensdag ook met L’Aquila en de nationale onderzoeksdienst waarschuwt Italianen dat – net als in 2009 – heftige naschokken worden verwacht.

Resucers and residents clear debris in search for victims in damaged homes after a strong heathquake hit Amatrice on August 24, 2016. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least three people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings had collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses told Italian media, with an increase in the death toll highly likely. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Hulpdiensten kunnen sommige plaatsen moeilijk bereiken

Het dodental liep woensdagochtend gestaag op. Na de eerste beving, die plaatshad rond 4.30, blijkt het dorpje Pescara del Tronto het hardst te zijn getroffen. Nog zeker honderd mensen worden daar vermist. Voor veiligheidsdiensten zijn de getroffen dorpen moeilijk te bereiken vanwege de aangebrachte schade en wegblokkades. Ook in Amatrice is een ravage aangericht. Het plaatsje staat bekend om de beroemde pastasaus all’amatriciana. Het festival Sagra Dell’Amatriciana zou volgende week worden gehouden in Amatrice.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
2016-08-24 04:29:09 TOPSHOT - Victims sit among the rubble of a house after a strong heartquake hit Amatrice on August 24, 2016. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least three people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings had collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses told Italian media, with an increase in the death toll highly likely. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
‘Het hele dorp Amatrice is weggevaagd’

Volgens het Amerikaanse Geologisch Instituut is de schok veroorzaakt door het 2016-08-24 04:36:53 Rescuers search for victims among the rubble of a house after a strong heartquake hit Amatrice on August 24, 2016. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least three people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings had collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses told Italian media, with an increase in the death toll highly likely. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTEuitbreiden van het Tyrreense Bekken, een sedimentair bekken tussen Sicilië en Sardinië. Daardoor wordt de Eurazië-plaat sneller naar de Afrikaanse tektonische plaat geduwd. Deze platen kunnen de druk dan niet aan, waardoor een beving plaatsheeft.

Hulptroepen gebruiken sociale media om op te hoogte te blijven van het nieuws. Ze hebben Italianen die getroffen zijn door de aardbeving, opgeroepen de ‘hashtag’ #ioterremoto te gebruiken (ik-aardbeving) in plaats van #terremoto. Zo hopen de autoriteiten op de hoogte te blijven van de belangrijke ontwikkelingen.

TOPSHOT - Rescues carry a man in Amatrice on August 24, 2016 after a strong heartquake. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours of Wednesday, which has killed at least three people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings had collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses told Italian media, with an increase in the death toll highly likely. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
In Amatrice werd enorme schade aangericht

Residents reacts among the rubble after a strong heartquake hit Amatrice on August 24, 2016 Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least three people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings had collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses told Italian media, with an increase in the death toll highly likely. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

2016-08-24 04:35:31 Rescuers search for victims among the rubble of a house after a strong heartquake hit Amatrice on August 24, 2016. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least three people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings had collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses told Italian media, with an increase in the death toll highly likely. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.