buitenland

Waarom blijft Kim Jong-un raketten lanceren?

Door Maria van Loosdrecht - 03 augustus 2016

Noord-Korea vuurde woensdag weer raketten af, meldt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken op basis van informatie van het Amerikaanse leger. Ook Zuid-Korea rapporteerde dat er een raket werd gelanceerd vanaf de oostkust van Noord-Korea.

De eerste Noord-Koreaanse raket ontplofte kort na lancering, de tweede raket eindigde in de Japanse Zee. Twee weken geleden vuurde Noord-Korea ook raketten af. Toen ging het om drie ballistische raketten met een bereik van ongeveer vijfhonderd kilometer. Dit is de eerste keer in achttien jaar dat Noord-Koreaanse projectielen in Japanse wateren terecht zijn gekomen.

Noord-Korea is boos

Mogelijk vuurt Noord-Korea de raketten nu af om het signaal af te geven dat zij een niet te onderschatten bedreiging vormen. Ze zijn tegen de plannen die Zuid-Korea heeft om een nieuw raketafweersysteem te plaatsen. Ook zijn ze boos op de Verenigde Staten, die Noord-Koreaanse leider Kim-Jong-un begin juli op een zwarte lijst zette voor het schenden van mensenrechten.  

Zowel Japan als Zuid-Korea en Amerika veroordeelt de raketoefeningen van Noord-Korea. Zij zien de activiteiten als teken dat Noord-Korea bereid is om hen de aanval te verklaren. Volgens persbureau Reuters zei de Japanse premier Shinzo Abe dat de raketlancering van Noord-Korea een ‘ernstige bedreiging’ vormt en dat Tokyo er zeer op tegen was.

Sancties van de VN lijken Noord-Korea niet te deren

Noord-Korea blijft doorgaan met het ontwikkelen en testen van (nucleaire) wapens. Al sinds april zijn ze in een staat van semi-oorlog verwikkeld met de Verenigde Staten. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties keurt de acties van Noord-Korea af en legde al eerder sancties op die na de nucleaire testen van Noord-Korea in januari en februari nog verder waren aangescherpt.  

Die sancties houden onder meer in dat vrachtschepen die Noord-Korea aandoen bij aankomst en vertrek moeten worden geïnspecteerd, er geen conventionele wapens en vliegtuigbenzine aan het land mag worden verkocht, en de verkoop van kolen, ijzer en titanium wordt beperkt. Het maakt voor Noord-Korea weinig verschil: Pyongyang gaat door met het ontwikkelen en testen van zijn (nucleaire) wapens.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.