#Brexit

Krijgt Nigel Farage straks een Duits paspoort?

Door Bauke Schram - 16 augustus 2016

Nigel Farage, de voormalige leider van de United Kingdom Independence Party (Ukip), heeft misschien wel een Duits paspoort aangevraagd. Volgens Britse media zou het kunnen dat de uitbundige politicus zich heeft aangemeld voor Duits burgerschap.

Het begon als een Facebook-gerucht: volgens de Nederlandse Leonie Witte stond Farage in de rij voor het Duitse burgerschap bij de ambassade in Londen. Het bericht is niet bevestigd. Toen de Britse tak van het Amerikaanse mediaconglomeraat Buzzfeed voor meer details vroeg, weigerde Farage dit te ontkennen.

Vrouw van Farage is Duits

‘Dat gaat je helemaal niets aan,’ zei Farage tegen Buzzfeed News aan de telefoon. De vrouw van Farage, Kirsten Mehr, is Duits. Daarom zou hij eventueel een aanvraag doen voor een Duits paspoort.

Witte zegt tegen elsevier.nl dat Farage zonder zijn vrouw in de rij stond. ‘Hij was alleen met een compagnon die buiten wachtte,’ aldus de Nederlandse, zelf woonachtig in Londen. ‘Misschien een bodyguard ofzo.’

De politicus stapte op als leider van Ukip na het Britse EU-referendum. Farage voerde eindeloos campagne in de aanloop naar het referendum, en de Britten stemden inderdaad voor een Brexit. Daarna wilde Farage echter een ‘zijn leven terug’ en legde het partijleiderschap neer.

De euroscepticus kondigde echter al vaker aan te stoppen als Ukip-voorman. Ook na de verkiezingen in 2015 zou hij ermee stoppen. Hij bleef echter uiteindelijk aan. Ondertussen is een leiderschapsrace losgebarsten binnen Ukip.

Britse jongeren misschien recht op Duits paspoort

Of Farage recht heeft op een Duits paspoort, is nog maar de vraag. Sigmar Gabriel, de leider van de Sociaaldemocratische Partij en de vicekanselier van Duitsland, heeft al eerder aangegeven dat hij Britse jongeren recht wil geven op een Duits paspoort.

Gabriel wil voor jonge Britten een uitzondering maken. Hoewel niet-EU-burgers in Duitsland normaal gesproken geen recht hebben op een dubbele nationaliteit, moeten Britse jongeren die in Duitsland wonen dat wel krijgen, ondanks het feit dat het land stemde voor een Brexit. Vooral omdat jonge Britten tegen het vertrek uit de EU stemden, is Gabriel coulant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.