buitenland

Libië: IS-bolwerk Sirte bijna onder de voet gelopen

Door Tom Reijner - 30 augustus 2016

Libische strijdkrachten hebben verdere terreinwinst geboekt in de kuststad Sirte. Slechts één wijk zou nog in handen zijn van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Volgens een woordvoerder verloren de brigades minstens zes strijders, en liepen er twaalf strijders verwondingen op, meldt persbureau Reuters.

Verschanst in een wijkje

De regeringsgezinde Libische milities begonnen drie maanden geleden een slotoffensief tegen de lokale IS-afdeling. Sirte gold als de officieuze hoofdstad van IS in Libië en als mogelijk toevluchtsoord voor IS-leiders, mochten zij in Syrië en Irak verder in het nauw komen.  Sinds ze in mei de aanval inzetten op de kuststad, hebben regeringstroepen de extremisten huis voor huis en straat voor straat weten terug te dringen.

De laatste terroristen zouden zich nu hebben verschanst in een wijkje in het centrum van de stad. Hun tactiek is het inzetten van zelfmoordterroristen en sluipschutters, om zo de opmars van de regeringstroepen te stuiten. Bovendien hebben zij verspreid over de stad landmijnen gelegd.

De regeringsgezinde strijders krijgen sinds begin deze maand luchtsteun van de Amerikanen. De brigades boekten zondag al belangrijke terreinwinst, ook al moesten ze 35 doden en meer dan 200 gewonden incasseren. Vorige week lasten de brigades een gevechtspauze in, om vrouwen en kinderen van IS-terroristen de kans te geven de stad te verlaten. Maandag verplaatsten de brigades tanks en andere voertuigen dichter naar het front.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.