buitenland

‘Man met hoedje’ wordt niet opgesloten in Frankrijk

Door Bauke Schram - 18 augustus 2016

België moet  Mohamed Abrini overleveren aan Frankrijk, maar de Brussel-terrorist, beter bekend als de ‘man met het hoedje’, hoeft geen straf uit te zitten in het land. Als hij wordt veroordeeld, zal hij in België worden opgesloten.

Dat heeft de Brusselse rechtbank besloten op donderdag, meldt de advocaat van Abrini. De terrorist ging met zijn raadsman in hoger beroep tegen de uitspraak dat hij zou moeten uitgeleverd aan Frankrijk. In juli werd de goedkeuring ingetrokken door het Hof van Cassatie.

Betrokken bij Parijs en Brussel

Abrini staat sinds de aanslagen in Brussel bekend als de ‘man met het hoedje’. De 31-jarige terrorist verliet het Zaventem-vliegveld zonder zichzelf op te blazen. Frankrijk wil onderzoeken in hoeverre hij betrokken was bij de aanslagen in Parijs van november vorig jaar. Hij mag dan ook worden berecht in Frankrijk, maar zal zijn straf uitzitten in België.

[Videoreconstructie: zo verliep terreurpad van Abrini]

In Frankrijk staat hij terecht voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en de 132 terroristische moorden in Parijs. Wanneer Abrini naar Frankrijk wordt overgebracht is nog onduidelijk. Het zou volgens zijn raadsman kunnen zijn dat hij alleen naar Frankrijk wordt gestuurd om officieel in verdenking te worden gesteld. Wellicht zal hij direct terugkeren naar België – over zijn berechting daar zijn nog geen details vrijgegeven.

Ook Anis B. verzette zich tegen uitlevering aan Frankrijk

Ook de terrorist Salah Abdeslam werd door België uitgeleverd aan Frankrijk. Abdeslam is ten zuiden van Frankrijk opgesloten en heeft in de gevangenis toegang tot drie cellen, maar klaagde onlangs omdat hij wordt geïsoleerd en geen contact heeft met medegevangenen. Uitlevering aan Frankrijk wordt door terroristen vaak gevreesd.

De advocaat van terreurverdachte Anis B verzette zich al tegen uitlevering aan Frankrijk. De in Rotterdam opgepakte Fransman zou daar namelijk levenslang kunnen krijgen. Advocaat Elpiniki Kolokatsi beweerde dat het Openbaar Ministerie Anis B niet mag uitleveren aan de Fransen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde uiteindelijk dat Anis B gewoon mocht worden uitgeleverd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.