buitenland

Man schreeuwt ‘Allahu Akbar’, steekt backpacker dood in Australië

Door Elif Isitman - 24 augustus 2016

In een hostel in het Australische Home Hill in Queensland is een Britse vrouw doodgestoken. De 29-jarige dader, een Fransman, riep tijdens de aanval ‘Allahu Akbar’.

Het slachtoffer is de 21-jarige backpacker Mia Ayliffe-Chung, melden verschillende Australische media. Daarnaast zijn twee mensen gewond geraakt, en is een hond overleden.

Dader had toeristenvisum

Bij de steekpartij waren 30 anderen aanwezig. De messensteker had volgens autoriteiten een toeristenvisum voor Australië. Vooralsnog hebben ze ook geen banden kunnen aantonen tussen hem en terreurbewegingen zoals Islamitische Staat (IS).

Eerdere soortgelijke aanvallen, bijvoorbeeld in het Belgische Charleroi, werden wel geïnspireerd door IS, dat volgers eerder opriep om ‘ongelovigen’ op straat te doden met messen en andere wapens. Wel benadrukt de politie dat geen enkel motief wordt uitgesloten.

Politie voorzichtig met benoemen extremistisch motief

De dader ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis net ten zuiden van de stad Townsville. Volgens politiewoordvoerder Steve Gollschewski komen er uit het eerste onderzoek ‘indicaties’ voort dat de dader ‘Allahu Akbar’ schreeuwde, of ‘uitingen die wellicht een extremistische aard hebben’, zoals hij zelf zegt. De man zou alleen hebben gehandeld.

Mia Ayliffe-Chung, het slachtoffer, is afkomstig uit het Engelse Derbyshire. Ze was in Australië voor een zogenoemde working holiday (waarbij backpacken gecombineerd wordt met verschillende baantjes, red.). Ze was werkzaam als vruchtenplukker in Home Hill, en was daarvoor een half jaar lang serveerster bij een nachtclub in Gold Coast City. Verschillende vrienden schrijven een eerbetoon aan haar op sociale media.

Australië doet mee met de door Amerikanen geleide internationale coalitie tegen IS, en is een aantal keer het doelwit geweest van radicalen. In 2014 werd een café in Sydney urenlang gegijzeld door de Iraanse Man Haron Monis, en in hetzelfde jaar werden twee politieagenten in Melbourne neergestoken door een jongen.

Volgens de Australische minister van Immigratie Peter Dutton zijn ongeveer 100 Australiërs afgereisd naar Syrië om mee te vechten met IS of soortgelijke bewegingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.