buitenland

Merkel wil loyaliteit Duitse Turken in ruil voor ‘luisterend oor’

Door Elif Isitman - 23 augustus 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de uiteindelijke loyaliteit van in Duitsland wonende Turken bij haar land ligt. In ruil daarvoor, ‘bieden wij een luisterend oor voor hun zorgen en proberen we ze te begrijpen’.

Merkel roept Duitse Turken in een interview met de Beierse krant Passauer Neue Presse op hun loyaliteit te tonen aan Duitsland.

Merkel wil nauwer contact met migrantenverenigingen

De oproep komt naar aanleiding van een aantal onrustige demonstraties van aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, met name de enorme bijeenkomst in Keulen, na de mislukte staatsgreep midden juli.

‘Iedereen heeft het recht om te demonstreren en zijn mening te uiten, maar dit moet altijd op een vredige manier,’ aldus Merkel. Het ‘luisterend oor’ dat zij belooft moet worden gegarandeerd door nauw contact tussen de Duitse regering en diverse migrantenverenigingen in het land. Voor Turken die al geruime tijd in Duitsland wonen, moeten naarmate de tijd vordert steeds meer loyaliteit voor hun nieuwe thuisland ontwikkelen, vindt Merkel.

De Duitse moskeevereniging DITIB werd er eerder van beschuldigd te functioneren als lange arm van Erdogan, iets wat de vereniging zelf ontkent. Net als veel Turkse moskeeën in Nederland maakt de organisatie echter deel uit van Diyanet, het Turkse Directoraat van Godsdienstzaken. De organisatie moet de ‘officiële Turkse versie van de islam’ uitdragen, ook in het buitenland. De vereniging is financieel afhankelijk van Turkije, die aangesloten moskeeën voorziet van imams.

Kritiek op uitvoering Merkels migratiebeleid

In hetzelfde interview kritiseert Merkel de Europese aanpak van de vluchtelingencrisis, waar zij zelf grotendeels voor verantwoordelijk is. ‘Ons Europees asielstelsel is in de verste verte niet zo ver ontwikkeld als ik zou willen,’ zegt ze.

Volgens haar heeft de Europese Unie met slechts 3.000 van het totale aantal vluchtelingen gedaan wat het beloofd heeft, namelijk het verdelen van de migranten over de verschillende lidstaat. Merkel was een van de grondleggers van het omstreden herverdelingsplan, waar vooral Oost-Europese lidstaten zich hevig tegen verzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.