buitenland

Na terreur in Duitsland pleit AfD voor bewapening burgers

Door Elif Isitman - 20 augustus 2016

Frauke Petry, de leider van de rechtse Alternative für Deutschland (AfD), roept op tot een wet waarmee burgers zichzelf mogen bewapenen. Men moet zichzelf zo kunnen beschermen tegen eventuele terreuraanslagen.

De oproep komt na de week van terreur die Duitsland vorige maand teisterde.

De AfD neemt doorgaans een fel standpunt in tegen immigratie, en het wordt verwacht dat de partij hoog zal scoren in een aantal deelverkiezingen (in Berlijn en Mecklenburg-Vorpommern) volgende maand.

‘Veel mensen voelen zich steeds onveiliger. Alle burgers die de wet naleven moeten zichzelf, hun familie en vrienden kunnen verdedigen,’ aldus Petry zaterdag in een interview met de Funke mediagroep. ‘We weten allemaal hoe lang het kan duren voordat de politie ter plaatse is, vooral in dunbevolkte gebieden’.

AfD is tegen verscherping wapenwet

Eerder dit jaar zorgde Petry voor rumoer binnen de Duitse politiek, toen ze bepleitte dat politieagenten wapens moeten mogen inzetten tegen illegale migranten.

Ze is tegen het verscherpen van de wapenwet, omdat normale burgers er de dupe van zouden worden, en niet de criminelen die wapens via het zogenoemde dark net (een moeilijk begaanbaar deel van het internet, red.) bemachtigen. Ze kritiseert bovendien bezuinigingen op het politiekorps, en zegt dat de staat zijn monopolie op geweld verliest.

Duitsland heeft een van de strengste wapenwetten in Europa. Personen die wapens willen kopen moeten, net als in Nederland, een vergunning hebben. Voor die vergunning moet de aanvrager minstens 18 jaar oud zijn en een aantoonbare reden hebben voor de noodzakelijkheid van een wapen.

Door de massa-aanrandingen in Keulen tijdens de jaarwisseling en ook de terreuraanslagen ziet Duitsland echter een stijging in het aantal mensen dat wapens en zelfverdedigingswapens (zoals pepperspray) inslaat.

Stijging in aanvragen wapenvergunningen

Het aantal Duitsers dat zich aanmeldt voor een wapenvergunning voor kleine pistolen is in de eerste helft van 2016 gestegen naar 402.301, een stijging van 49 procent, volgens Duitse federale statistieken.

Na de aanrandingen in Keulen werd al een grote stijging in de verkoop van pepperspray waargenomen. Het kopen en vervoeren van pepperspray in Duitsland is legaal, maar het gebruik ervan tegen mensen is strafbaar. Busjes pepperspray zijn overal te koop, van online tot in wapenwinkels en tankstations. In Nederland is de verkoop verboden, voor het bij je dragen van pepperspray kan je een fikse boete krijgen die kan oplopen tot in de honderden euro’s.

Voor het bezit van pepperspray is tevens een ‘kleine’ wapenvergunning nodig. Duitsers zouden ook steeds meer interesse tonen in ‘legale’ zelfverdedigingsmiddelen, zoals rape alarms en zelfverdedigingscursussen.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.