buitenland

‘Valse paspoorten IS-leden gevonden in migrantenkamp’

Door Bauke Schram - 22 augustus 2016

In Griekse migrantenkampen zijn valse paspoorten gevonden die zouden worden gebruikt door leden van terreurorganisatie Islamitische Staat. De terroristen hopen te ontsnappen aan strenge controles door zich tussen de vluchtelingen in Griekenland te ‘verstoppen’.

Dat meldt de Italiaanse krant La Stampa. Volgens de krant is onderzoeksorganisatie Europol een onderzoek begonnen naar de handel in nepdocumenten voor jihadisten in Syrië, Irak, Griekenland en Oostenrijk. Het is niet bekend of de paspoorten werden meegesmokkeld door IS-leden via de migrantenroute voor andere jihadisten, of dat de terroristen zelf gebruik maakten van de documenten.

Jihadisten komen mee met asielstroom

Wel is duidelijk dat de terroristen controles aan de grens wilden ontwijken. Daarom hielden zij zich verborgen tussen de migranten in provisorische Griekse kampen.

Sinds het sluiten van de Balkan-route in februari zijn zo’n 58.000 migranten aangekomen in Griekenland, meldt onder meer The Guardian. Afgelopen week alleen arriveerden al meer dan 260 migranten in Griekenland.

Na de aanslagen in Parijs, die onder anderen werden gepleegd door ten minste twee jihadisten die meekwamen met de migratiestroom, groeit de angst dat meer terroristen zo naar Europa komen. Ook de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof, gaf in juli toe dat jihadisten meekomen met de asielstroom naar Nederland en andere Europese landen.

Controle migranten zeer slecht

2015-08-15 10:27:09 Syrian migrants arrive on an overcrowded a dinghy on a beach near the port on the Greek island of Kos on August 15, 2015. A ferry boat has been sent by the Greek government to the resort of Kos to speed up the registration process of hundreds of Syrian refugees, docked on August 14 afternoon at the harbour. The Eleftherios Venizelos will stay moored in Kos for some two weeks, during which time authorities will register newcomers to the island, which is already overflowing with refugees and migrants. AFP PHOTO /LOUISA GOULIAMAKIMigratie Duitsland: veel meer jihadisten dan gedacht

‘Ze beschikken over automatische wapens en weten hiermee om te gaan, ze vervaardigen grote hoeveelheden explosieven, hebben heimelijke communicatie en weten langere tijd buiten het zicht van de autoriteiten te blijven,’ aldus Schoof. In mei kwam ook nog aan het licht dat de controle waaraan asielzoekers die naar Nederland komen worden onderworpen, niet veel voorstelt.

Vooral het onderzoek naar de inhoud van mobiele telefoons is slecht, waardoor terroristen in asielzoekerscentra kunnen belanden. Ook bagageonderzoek en het verhoor van migranten worden matig uitgevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.