buitenland

Nog vier jaar Merkel? Helft Duitsers ziet haar liefst vertrekken

Door Emile Kossen - 28 augustus 2016

De populariteit van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is tanende. Ze moet nog beslissen of ze voor een vierde termijn wil gaan, maar steeds meer Duitsers zetten zich af tegen dat idee.

Een op de twee Duitsers zegt tegen een nieuwe termijn voor Merkel te zijn, blijkt uit een peiling van Bild Am Sonntag. Dat is iets meer dan in november vorig jaar, de laatste keer dat de krant deze peiling liet uitvoeren. 42 procent is voor nog eens vier jaar Merkel, acht procent weet het niet. Niet onverwachts is een grote meerderheid van CDU-stemmers voorstander van een nieuwe termijn voor Merkel: 70 procent wil dat ze ook na 2017 aanblijft.

Angela Merkel is er zelf nog niet uit, onder meer door interne spanningen
Merkel zelf moet nog beslissen over een kandidatuur. Volgens tijdschrift Der Spiegel zal de bondskanselier daar nog lang mee wachten, tot ergens in het voorjaar van 2017. De verkiezingen in Duitsland hebben plaats in september 2017.

Dat lange wachten heeft te maken met strubbelingen tussen CDU en de Beierse zusterpartij CSU. Naar verluidt wil Merkel wachten met haar kandidatuur tot ze zeker weet dat ze de steun krijgt van CSU-leider Horst Seehofer, die het afgelopen jaar meermaals overhoop lag met de bondskanselier.

Migratiebeleid zorgt voor hoofdbrekens
De populariteit van Merkel is de afgelopen maanden afgenomen. De belangrijkste reden voor de vertrouwensbreuk is de reeks terreuraanvallen in WürzburgMünchen, Reutlingen en Ansbach. In drie gevallen ging het om asielzoekers, de groep waarvoor Merkel de deur wagenwijd openzette.

Kritiek op Merkels immigratiebeleid: welkomstcultuur is dodelijk. Lees dit artikel van Robbert de Witt >
2016-06-01 11:51:52 epa05340591 (L-R) French President Francois Hollande, Swiss federal Councillor Ueli Maurer and German Chancellor Angela Merkel during the opening day of the Gotthard rail tunnel, the longest tunnel in the world, at the southern portal in Pollegio, Switzerland, 01 June 2016. The construction of the 57 kilometer long tunnel began in 1999, the breakthrough was in 2010. After the official opening on 01 June, the commercial opperation will commence in December 2016. EPA/ALEXANDRA WEY

Felle kritiek op Merkels migratiebeleid kan zorgen voor politieke problemen in 2017, maar ook al sneller, want komende maand zijn er verkiezingen in de deelstaten Berlijn en Mecklenburg-Voor-Pommern. Net als bij deelstaatverkiezingen begin dit jaar, moeten de conservatieven rekening gaan houden met grote verliezen.

In Berlijn krijgt de partij iets meer dan 20 procent van de stemmen, in Mecklenburg nog 18 procent. Vooral de rechtse partij Alternative Für Deutschland lijkt te gaan profiteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.