buitenland

Oekraïne: Vladimir Poetin is uit op escalatie conflict

Door Tom Reijner - 11 augustus 2016

De Russische beschuldiging dat Oekraïense elitetroepen dit weekeinde de Krim wilden ‘binnenvallen’, leidt in Kiev tot woedende reacties. Het Kremlin zou uit zijn op escalatie van het militaire conflict in Oost-Oekraïne.

Dat zeggen overheidsvertegenwoordigers in de Oekraïense hoofdstad, schrijft Bloomberg. De claim van de Russische geheime dienst FSB dat ‘saboteurs’ zijn tegengehouden en dat twintig explosieven zijn ontmanteld, komt president Vladimir Poetin wel heel goed uit, zegt Okalesandr Turchinov, hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, in een online verklaring. Hij spreekt van een ‘toneelstukje’ van de FSB.

Een opvallende beschuldiging van het Kremlin woensdag. Oekraïense elitetroepen zouden namelijk hebben geprobeerd om de door Rusland geannexeerde Krim binnen te vallen. Potin spreekt van…lees meer >
2012-05-07 12:51:00 epa03209682 President Vladimir Putin (C) attends a prayer in one of Kremlin cathedrals after his inauguration in Moscow Russia, 07 May 2012. Russian politician Vladimir Putin was sworn in for a third term as Russia's president on Monday, as the former KGB spy cemented his control over the world's largest country. EPA/ALEXEY DRUZHINYN / RIA NOVOSTI / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL

‘Toneelstukje’ van Rusland

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft het leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht in het ‘grensgebied’ tussen zijn land en de door Rusland geannexeerde Krim. Dat gebeurt ook in het oosten van Oekraïne – waar de strijdende partijen in het Minks-vredesakkoord juist werden opgeroepen om zich terug te trekken. Tegelijkertijd liet de woordvoerder van de generale staf weten dat Oekraïne sinds woensdag geplande militaire oefeningen houdt in het zuiden van het land.

Bij de confrontatie dit weekeinde zijn volgens Rusland een Russische soldaat en een medewerker van de FSB omgekomen. Daarnaast zou een netwerk van Oekraïne veiligheidsagenten op het schiereiland zijn blootgelegd, schrijft Russia Today. Poetin kwam met een reactie op de laatste ontwikkelingen. Kiev speelt volgens hem een ‘gevaarlijk spel’. De Russische president noemde het gedrag van de Oekraïense regering ‘dom en crimineel’. Oekraïne spreekt de berichtgeving dus tegen.

Annexatie na referendum Krim

De Verenigde Staten hebben nog niets gezien dat bewijst dat Oekraïne heeft geprobeerd binnen te vallen op de Krim, heeft de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, donderdag gemeld op Twitter. ‘Rusland heeft Oekraïne wel vaker valselijk beschuldigd om de aandacht af te leiden van zijn eigen illegale acties.’ Wat de Amerikanen betreft is en blijft de Krim deel van Oekraïne, zegt hij.

Rusland annexeerde het strategisch gelegen schiereiland officieel in 2014, nadat een meerderheid van de bevolking in een referendum daar voor had gestemd. ‘We veroordelen de Russische bezetting van de Krim en roepen op die onmiddellijk te beëindigen. Totdat Rusland het schiereiland teruggeeft aan Oekraïne blijven de sancties tegen Moskou van kracht.’ In de afgelopen dagen heeft Rusland naar verluidt meer militairen samengetrokken op de Krim aan de grens met Oekraïne.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.