buitenland

Orbán pleit voor EU-leger: ‘Veiligheid moet prioriteit hebben’

Door Elif Isitman - 26 augustus 2016

De Hongaarse premier Viktor Orbán spreekt zich samen met andere Oost-Europese landen uit voor een gezamenlijk Europees leger. Volgens hem moet de Europese Unie zo snel mogelijk beginnen met het opzetten van een collectief leger.

Veiligheid moet de topprioriteit zijn van de EU, zegt Orbán vrijdag na een bijeenkomst van de Visegrad-landen en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Warschau.

Visegrad-landen voor algemeen Europees leger

Bij de bijeenkomst waren Merkel, Orbán en de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka, de Poolse premier Beata Szydlo, en de Slowaakse premier Robert Fico aanwezig. De gesprekken moesten voornamelijk gaan om hoe de EU met een Brexit – een Brits vertrek uit de Unie – moet omgaan.

‘Laten we beginnen met het bouwen van een algemeen Europees leger,’ zei Orbán, die zich nog altijd scherp uitlaat over het migratiebeleid van de EU. Hij laat bijvoorbeeld een tweede grenshek aan de rand van zijn land bouwen, om mogelijke toekomstige migratiestromen tegen te houden. Hij gelooft namelijk niet dat de migratiedeal met Turkije nog lang standhoudt.

Maar ook de linkse premier Sobotka ziet heil in het idee van een collectief leger. De Franse premier François Hollande sprak zich, na de terreuraanval in Nice, uit voor het idee van een gezamenlijk leger, en om het zo snel mogelijk op te zetten.

Merkel voorzichtig met ‘vertalen van plannen naar daden’

Merkel is naar eigen zeggen een voorstander van een beter veiligheidsbeleid, maar vindt wel dat voorzichtigheid geboden is bij het ‘vertalen van plannen naar daden’.

Diezelfde vier landen die bij de bijeenkomst aanwezig waren, zijn uitgesproken tegenstanders van het Europese herverdelingsplan van asielzoekers waar Merkel eerder mee op de proppen kwam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.