buitenland

Porosjenko: ‘Oekraïne verwacht volledige Russische invasie’

Door Bauke Schram - 18 augustus 2016

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen weer flink op. Oekraïne houdt op militair niveau zijn oosterburen goed in de  gaten en houdt ook rekening met een mogelijke Russische invasie.

Dat zegt de president van het Oekraïne, Petro Porosjenko, in een speech op nationale televisie. Er is al meer dan een week sprake van verse onrust tussen de partijen: Rusland beweerde begin augustus dat ‘Oekraïense elitetroepen de Krim wilden.

‘Russen zijn uit op escalatie’

2012-05-07 12:51:00 epa03209682 President Vladimir Putin (C) attends a prayer in one of Kremlin cathedrals after his inauguration in Moscow Russia, 07 May 2012. Russian politician Vladimir Putin was sworn in for a third term as Russia's president on Monday, as the former KGB spy cemented his control over the world's largest country. EPA/ALEXEY DRUZHINYN / RIA NOVOSTI / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOLPoetin over ‘invasie’ Krim: Oekraïne speelt gevaarlijk spel

De ‘saboteurs’ zijn tegengehouden, volgens de Rusische geheime dienst FSB. Volgens de Russische president Vladimir Poetin was er zelfs sprake van ‘terreur’. Oekraïne beschuldigt het Kremlin er op zijn beurt van uit te zijn op escalatie van het militaire conflict in het oosten van het land.

Volgens Oekraïne brengt de Russische regering stiekem troepen, geld en wapens naar pro-Russische separatisten in de Krim, die de Russen in 2014 annexeerden. ‘Het is en blijft zeer waarschijnlijk dat het conflict uit de hand zal lopen, zegt Porosjenko. ‘We sluiten volledige Russische invasie niet uit.’

Oekraïense troepen ‘in hoogste staat van paraatheid’

Langzamerhand lijkt het conflict inderdaad weer heftiger en gewelddadiger te worden. Juli was de meest dodelijke maand in het conflict sinds augustus. Volgens het persbureau Bloomberg werd op donderdag genadeloos het vuur geopend door de pro-Russische rebellen.

Oekraïense troepen kregen vorige week al het bevel ‘in de hoogste staat van paraatheid’ te zijn na de beschuldigingen over en weer tussen de twee partijen. De NAVO sloot zich overigens aan bij Oekraïne en zegt dat Rusland geen enkel bewijs heeft dat Oekraïense elitetroepen inderdaad trachtten de Krim ‘binnen te vallen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.