buitenland

Poetin over ‘invasie’ Krim: Oekraïne speelt gevaarlijk spel

Door Tom Reijner - 10 augustus 2016

Een opvallende beschuldiging van het Kremlin woensdag. Oekraïense elitetroepen zouden namelijk hebben geprobeerd om de door Rusland geannexeerde Krim binnen te vallen.

De ‘saboteurs’ zijn tegengehouden, meldt de Russische geheime dienst FSB.

Confrontatie met Oekraïense troepen

Bij de confrontatie zijn volgens de dienst een Russische soldaat en een medewerker van de FSB omgekomen. Het incident zou het afgelopen weekeinde hebben plaatsgehad, maar komt nu pas via media in Rusland naar buiten. In het ‘grensgebied’ tussen de door Rusland geclaimde Krim en Oekraïne zijn volgens de geheime dienst twintig bommen, mijnen en andere explosieven gevonden. De FSB vermoedt dat Oekraïne met de invasie de stabiliteit op de Krim wilde ondermijnen, juist in een periode dat de regio verkiezingen aan het voorbereiden is. Daarnaast zou een netwerk van Oekraïne veiligheidsagenten op het schiereiland zijn blootgelegd, schrijft Russia Today.

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft intussen gereageerd op de laatste ontwikkelingen. Kiev speelt volgens hem een ‘gevaarlijk spel’. Poetin noemt het gedrag van de Oekraïense regering ‘dom en crimineel’. Maar Oekraïne spreekt de berichtgeving tegen. Ze beschuldigen de Russen juist van het installeren van nucleaire wapens bij de grens. ‘De Russen kunnen elk moment binnenvallen,’ zegt het Oekraïense leger. De oorlogstaal is dus weer helemaal terug. Ook zouden beide landen bezig zijn aan een troepenopbouw in de regio.

Russische annexatie nooit erkend

Rusland annexeerde de Krim officieel in 2014, nadat een meerderheid van de bevolking in een referendum daar voor had gestemd. Voor de volksraadpleging had Rusland een militaire actie op de Krim op touw gezet om, naar eigen zeggen, de bevolking te beschermen tegen fascistische en nationalistische groeperingen uit Oekraïne. Westerse leiders (en Kiev uiteraard) hebben deze annexatie nooit erkend. Maar het luide protest dat vlak na de inname klonk, verstomde nadien al snel.

De opstand van de Russische separatisten in het oosten van Oekraïne een paar maanden later, eiste spoedig alle aandacht op, zeker nadat Moskou ervan werd beschuldigd de rebellen actief te helpen, zelfs met militaire aanwezigheid in steden rond Donetsk en Luhansk. Daarna volgden de sancties van de EU en de Verenigde Staten – strafmaatregelen die nog altijd van kracht zijn. Recente oefeningen van de NAVO in Midden- en Oost-Europa voedden de toch al hoogopgelopen spanningen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.