#Turkije

Ruzie of niet, Turkije wil in 2023 bij EU

Door Emile Kossen - 19 augustus 2016

De Turkse regering heeft nog altijd tot doel om toe treden tot de Europese Unie. Als het aan de Turken ligt gebeurt dat zelfs binnen zeven jaar, al lijkt de kans daarop klein.

De Turkse ambassadeur bij de EU, Selim Yenel, zegt in een interview met Die Welt dat Turkije nog steeds graag lid wil worden van de Unie. ‘Het zou de standaarden, politiek, economisch, van ons land verhogen’. Hij noemt het ook een signaal naar landen buiten Europa, ‘om te laten zien dat de EU geen christelijke club is’.

EU-lidmaatschap in 2023, ondanks bekoelde relatie
Yenel heeft een concreet schema in zijn hoofd. ‘De Turkse regering wil toetreden tot de EU in 2023. Dat jaar is de Turkse republiek honderd jaar oud: lidmaatschap van de EU zou een bekroning zijn voor mijn land.’ De ambassadeur geeft toe dat de ‘omstandigheden momenteel niet zo gunstig zijn, maar dat kan snel veranderen’.

De relatie tussen Turkije en de EU werd al veelvuldig getest door de migratiecrisis, maar is vooral na de mislukte staatsgreep in het land bekoeld. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat Europese leiders hem niet genoeg steunen in zijn strijd tegen de aanhangers van Fethullah Gülen, die volgens het regime achter de coup zaten. Het Turkse regime haalde de afgelopen weken meermaals ongekend fel uit naar bondgenoten als Duitsland.

Stop met diplomatieke fictie, roept Oostenrijk
In Europa wordt juist met angst gekeken naar de zuivering die Erdogan doorvoert, waarbij meer dan 100.000 mensen zijn opgepakt of ontslagen. De afgelopen weken riepen verscheidene EU-leiders op alle gesprekken met Turkije te staken. De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern noemde die onderhandelingen ‘diplomatieke fictie’ en houdt vol dat Turkije zich beter op andere vormen van Europese samenwerking kan richten.

Yenel beklemt dat Europa zich geen zorgen hoeft te maken over de democratie in Turkije. Europese leiders snappen niet dat de zuivering juist een poging is de democratie te beschermen, besluit de ambassadeur.

De Turken voeren al sinds 1999 gesprekken met de EU over toetreding, die verscheidene keren werden stopgezet. Eind juni werd wel nog een nieuw hoofdstuk in die onderhandelingen geopend. 16 thema’s zijn besproken, maar 19 hoofdstukken zijn nog niet eens geopend. Dat kan vele jaren duren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.