buitenland

‘Islam moet zich aanpassen’: zo wil Sarkozy president worden

25 augustus 2016

Nicolas Sarkozy heeft zich opnieuw verkiesbaar gesteld voor de Franse presidentsverkiezingen van 2017. De oud-president wil zich in zijn campagne richten op wat hij ‘een bedreiging voor de Franse manier van leven’ noemt, de islam.

Woensdag kwam het nieuwe boek van Sarkozy uit, genaamd Tout pour la France (Alles voor Frankrijk). Daarin kondigt hij zijn deelname aan de verkiezingen aan en wijdt hij een heel hoofdstuk aan de islam.

In het boek zegt hij dat Frankrijk geen moeite heeft met religie op zich. Maar: ‘Met één religie heeft de Republiek wel moeite, omdat die niet het benodigde werk heeft verzet om te integreren,’ schrijft Sarkozy over de islam.

Sarkozy, zelf katholiek, betoogt dat de katholieke kerk al de nodige transities heeft doorgemaakt, waarmee hij verwijst naar het ontstaan van de scheiding tussen kerk en staat. Sarkozy stelt dat de islam geen uitzonderingspositie mag hebben, terwijl andere religies de regels wel dienen te respecteren.

De Franse identiteit

In 2007 won Nicolas Sarkozy de presidentsverkiezingen deels dankzij zijn scherpe visie op immigratie. Als president deed hij pogingen om de ‘waarden van de Franse identiteit, net als de trots om Fransman te zijn, opnieuw te bevestigen’. Zo richtte zijn regering een ‘ministerie van nationale identiteit’ op, bedoeld om migranten sneller te laten integreren.

Zijn strenge immigratiebeleid maakte na zijn vertrek plaats voor het linksere beleid van François Hollande, dat juist gebaseerd is op meer solidariteit tussen verschillende groepen. Nu maakt Sarkozy zijn oude standpunten en argumenten, in het licht van de terroristische aanvallen en de discussie over de boerkini, weer relevant.

Spelen met de emoties van de Fransen

Politicoloog Bruno Cautrès, analyseert in de Financial Times hoe de recente ontwikkelingen Sarkozy een sterke politieke positie kunnen bezorgen. De terroristische aanslagen en de boerkini-discussie hebben de emoties in het land hoog doen oplopen. Met rigoureus immigratiebeleid kan Sarkozy veel stemmen naar zich toetrekken, denkt Cautrès.

Wil Sarkozy het weer schoppen tot president, dan moet hij eerst wel de voorverkiezingen winnen. Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux en voormalig premier, is de belangrijkste tegenhanger van Sarkozy. Volgens Cautrès schept Juppé een gematigd en ‘vrolijk’ beeld van de Franse identiteit, dat niet strookt met heersende emoties onder het merendeel van de Franse bevolking.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.