buitenland

‘Syrische rebellen halen Russische helikopter neer’

01 augustus 2016

Syrische rebellen hebben volgens buitenlandse media een Russische helikopter neergehaald. Op sociale media worden foto’s verspreid van het lichaam van de helikopterpiloot in handen van de rebellen.

Syrische rebellen hebben volgens buitenlandse media een Russische helikopter neergehaald. Op sociale media worden foto’s verspreid van het lichaam van de helikopterpiloot in handen van de rebellen.

Neergestort of neergehaald

De helikopter zou zijn neergestort in Idlib, dichtbij de Syrische stad Saraqib. Het is onduidelijk of het vliegtuig is neergehaald of dat het ‘toevallig’ in het gebied van de rebellen neerstortte. De rebellengroepen zouden ook de identiteitsbewijzen van de piloten in handen hebben.

Daaruit blijkt dat het inderdaad om Russische militairen gaat. In eerste instantie was het onzeker of het eventueel een toestel was van het Syrische leger. Tussen de documenten zijn ook beschadigde verzekeringsformulieren en een Russisch-orthodox gedicht gevonden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De actie van de rebellen zou de vredesonderhandelingen een flinke stap terugzetten. De Syrische president Bashar al-Assad meldde het gesprek aan te willen gaan met rebellen. Door de moeizame samenwerking mondt het vredesoverleg tussen de partijen vaak uit op niets. ‘Syrië is bereid door te gaan met een ‘Syrië-Syrië-dialoog zonder enige voorwaarden,’ zegt de regering volgens het staatspersbureau SANA.

Of de Syrische regering nu nog zo bereid is te willen praten, is onzeker: Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Assad en de militaire actie van de rebellen zal de woede van Assad naar verwachting aanwakkeren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Belangrijke rol Aleppo

2016-03-04 15:23:40 A poster of Syrian President Bashar al-Assad is seen during a football game between Latakia's Hutteen and Hama's Taliya as part of the Syrian league at the Tishreen Sport City Stadium in Damascus on March 4, 2016. / AFP / LOUAI BESHARA / TO GO WITH AFP STORY BY FAYEZ WEHBELeger Assad is sterk maar zijn politieke positie zwak

Ook gaf de president aan rebellen die zich de komende drie maanden overgeven in Aleppo amnestie te verlenen. Het initiatief maakt deel uit van het nieuwe Aleppo-offensief van Syrië en Rusland. Met het ‘humanitaire offensief’ willen de partijen burgers die vastzitten in Aleppo bevrijden.

Door het geweld rond Aleppo werden eerder dit jaar de vredesonderhandelingen gestaakt. De rol van Assad blijft deze gesprekken overigens beheersen. Rusland en de Verenigde Staten worden het maar niet eens over de positie van de president.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.